Hollywoodi stsenaristide ning Kino ja televisiooni produtsentide liidu vahelised läbirääkimised uue 3-aastase lepingu üle katkesid eile lõplikult kui gildi idaosakonna liikmed teatasid ametlikult, et nad alustasid streiki, teatab AP.

Gild nõudis suuremaid protsente telesarjade ja filmide DVD-de müügist ning internetist saadud tulu pealt. Produtsentide arvates on sellised nõudmised aga põhjendamatud.

WGA liikmed kavatsevad piketeerida nii New Yorgis Rockfeller Center’is asuva NBC juures kui ka suurimate Los Angelese kino- ja telestuudiote ees. Oma toetuse streigile võib anda ka näitlejate gild, kes on siiamaani omanud alati kõige agressiivsemat positsiooni vaidlustes stuudiotega.

Arvatavalt kulutavad tarbijad 2007. aastal kokku DVD plaatide ostmiseks 16,4 miljardit USA dollarit (177,4 miljardit krooni). Stsenaristid, kes saavad sellest summast vaid kolm protseni, peavad seda liiga väikseks honorariks.

Kinofilmide internetimüügi pealt loodavad stuudiod teenida 158 miljonit USA dollarit (1,71 miljardit krooni), telefilmide müügi pealt aga 194 miljonit USA dollarit (2,1 miljardit krooni).

Viimane stsenaristide suurem streik toimus 1988. aastal ja läks filmitööstusele maksma 500 miljonit dollarit. Praegune streik võib maksma minna juba miljardi.