Kindralleitnant Bob Cone ütles ajakirjanikele, et nii hukkunud tulistaja kui ka kaks kahtlusalust on USA sõjaväelased. Kuriteo motiivid on veel teadmata, kuid terrorakti ei välistata, teatavad FOX News ja BBC.

Meedia teatel oli peamiseks tulistajaks major Malik Nadal Hasan. Tegu on 39 aastat vana sõjaväearstiga, täpsemalt psühhiaatriga, kes pidi varsti minema missioonile Iraaki või Afganistani. Osa allikaid väidab, et tegu on algselt Jordaaniast pärit mehega.

Eriti süngeks muudab juhtunu asjaolu, et veresauna korraldanud sõjaväepsühhiaatri tööülesandeks oli just Iraagist ja Afganistanist tulnud sõdurite stressi leevendamine ja vaimse tervise parandamine.

Tulistaja alustas rünnakut kahe käsirelvaga. Pealtnägijate kinnitusel tulistas ta huupi inimeste pihta. Teised kaks meest võeti vahi alla lähtudes tunnistajate väidetest, et tulistajaid oli rohkem kui üks.

Ohvrite seas oli üks politseinik, ülejäänud olid kõik sõjaväelased.

USA president Barack Obama nimetas juhtunut “kohutavaks vägivallapuhanguks”. “On õudne, et meie sõdurid jäid tule alla Ameerika pinnal asuvas sõjaväebaasis,” nentis president Obama.

Umbes 40 000 sõjaväelast ja veel tuhandeid tsiviilisikutest töötajaid mahutavas USA suurimas sõjaväebaasis toimus rünnaku hetkel sõdurite kursuselõpetamise tseremoonia.

BBC korrespondendi sõnul saabus sündmuskohale palju sõjaväepolitseinikke ja eriüksuslasi. Kohalikud koolid suleti juhtunu tõttu.