Grupp senaatoreid loodab siiski hiljem sel nädalal kompromissile jõuda relvade eemal hoidmises terrorismialases jälgimisnimekirjas olevatest inimestest, kuigi ka selles osas seisab ees raske võitlus, vahendab Reuters.

Ohvriterohkeim massitulistamine USA uuemas ajaloos suurendas survet seadusandjatele, kes tõid teema kiiresti senatisse arutamisele. Relvakontrollimeetmed ei saanud aga hääletustel toetust, mis näitab relvakandmisõiguse pooldajate ja rahvusliku relvaassotsiatsiooni (NRA) poliitilist võimu kongressi üle.

Vabariiklased ja nende NRA relvalobistidest liitlased väitsid, et demokraatide seaduseelnõud olid liiga piiravad ja tallusid jalge alla põhiseadusliku õiguse relva kanda. Demokraadid ründasid vabariiklaste kaht eelnõud kui liiga nõrku ning süüdistasid neid selles, et nad on NRA orjad.

„Mida ma Orlando kogukonnale ütlen?“ küsis demokraatlik senaator Bill Nelson Floridast pärast hääletamist. „Kahjuks on see, mida ma neile ütlen, et NRA võitis jälle.“

NRA seadusandliku tegevuse instituudi tegevdirektor Chris Cox ründas demokraatide parandusettepanekuid ja tänas vabariiklasi nende tagasilükkamise eest.

Senati enamuse liider, Kentucky vabariiklane Mitch McConnell ütles, et demokraatide meetmed olid ebatõhusad, ning vabariiklased arendavad tõelisi lahendusi, mis aitavad tõrjuda terrorismiohtu.

Küsitlused näitavad, et ameeriklased pooldavad üha rohkem rangemaid relvapiiranguid riigis, kus on üks relv peaaegu iga kodaniku kohta.