Euroopa ja USA ajalehed on kirjutanud, et Ühendriigid kavandavad kolmandiku Lääne-Euroopas baseeruva 115 000-liikmelise armeekontingendi ümberpaigutamist, neist osa ilmselt ida poole, endise Varssavi pakti riikide territooriumile.

USA Euroopa väekoondise asekomandör kindral Charles Wald aga ütles, et ta suudab ette näha ainult ajutisi baase NATO uutes liikmesriikides Ida-Euroopas.

“Me ei näe ette ühegi uue alalise baasi ehitamist Euroopas,” ütles Wald teisipäeva õhtul Berliinis toimunud kohtumisel.

Saksamaal asuvad baasid moodustavad 84 protsenti USA vägede kohalolekust Euroopas. Paljud neist paigutati vastavalt külma sõja aegsele arvamusele, et Nõukogude Liit võib rünnata Lääne-Euroopat Saksamaa kaudu.

Sakslased tunnevad muret, et uus olukord, sealhulgas vajadus väikeste mobiilsete üksuste järele suurte stabiilsete jõudude asemel, USA terrorismivastane sõda ja Berliini vastuseis Iraagi sõjale võib tuua kaasa Ameerika vägede väljaviimise.

Wald märkis, et Washington kavandab sõjalist kohaloleku vähendamist Euroopas, kuid mitte massilist lahkumist Saksamaalt.

“Me kuulume oma vägedega Saksamaale. Meil jäävad väed Saksamaale,” ütles Wald.

Kindral lisas, et USA säilitab kindlasti õhujõudude baasi Ramsteinis, mille kaudu varustatakse missioone Afganistanis ja Iraagis.

“Ramstein on strateegiliselt kõige tähtsam baas maailmas,” ütles Wald.

USA kaitseminister Donald Rumsfeld ütles läinud kuul Münchenis julgeolekukonverentsil, et Washington ei ole veel otsustanud, kuidas oma välisriikides asuvaid armeebaase ümber korraldada ning ei kavatse karistada Iraagi sõda kritiseerinud Saksamaad vägede väljaviimisega.

Rumsfeld märkis, et USA sõjalist kohalolekut Euroopas tõenäoliselt vähendatakse.