„Tapvat jõudu tuleks kasutada ainult viimase, mitte esimese võimalusena ja ainult juhul, kui miski ohustab vahetult su elu või sulle viga teha,” ütles ÜRO inimõigustetalituse eestkõneleja Rupert Colville ajakirjanikele Genfis. Tema sõnul meeleavaldajate katse läheneda piiritarale või seda ületada „ei ole piisav põhjendus” nende mahalaskmiseks, vahendab ajaleht The Washington Post.

Tuhanded on saanud viga, ütles Colville. „Mis liig, see liig.”

USA suursaadik ÜRO juures Nikki Haley aga teatas ÜRO erakorralisel istungil, et juudiriik käitus vaoshoitult. Ta eitas väidet, justkui oleks vägivallal seos USA suursaatkonna kolimisega Jeruusalemma. Tema sõnul Gazat tüüriv islamistlik mässulisorganisatsioon Hamas, mida toetab Iraan, ärgitas meeleavaldajate gruppe tungima läbi piiritara, mis eraldab 365–ruutkilomeetrist palestiinlaste enklaavi Iisraelist

„Ma küsin oma kolleegidelt Julgeolekunõukogu laua taga: kes meie seast lubaks oma piiridel sellist tegevust?” küsis Haley retooriliselt. „Mitte keegi. Ükski riik siin saalis ei käituks enam vaoshoitumalt kui Iisrael.” Aga Iisrael vägede tegevus ja USA otsus keelduda elude kaotuse pärast isegi kahetsust avaldamast ei läinud kokku teiste riikide vaadetega toimunust ja kasvatas ülemaailmset pahameelt selle suhtes, mida enamus riike kirjeldas kui liigset jõukasutust valdavalt relvastamata protestijate vastu.

„USA ühepoolne otsus kolida oma diplomaatiline esindus Jerusalemma ei tee muud, kui sütitab pahameelt,” ütles Bolivia saadik Sacha Llorenti. „USAst, mis toetab okupeerivat jõudu, on saanud takistus rahuni jõudmisel. USA on osa probleemist, mitte selle lahendusest,” tõdes ta.

Karen Pierve, briti suursaadik, kutsus aga üles esmaspäevaste sündmuste suhtes uurimist algatama, ja avaldas oma kodumaa seisukoha seoses USA saatkonna kolimisega vaidlusalusesse pühasse linna. „Meie seisukoht Jeruusalemma staatuse ja Ameerika saatkonna kolimise osas on hästi teada,” ütles ta. „Jeruusalemma staatus tuleks paika panna läbirääkimistel israellaste ja palestiinlast vahel, ja sellest peaks lõpuks saama mõlema maa ühine pealinn.”

Iisraeli suursaadik Danny Danon esines aga avaldusega, väites, et palestiinlaste „mässu” taga oli Iraan.

USA Jeruusalemma saatkonna avamise ajal esmaspäeval toimus Gaza piiril meeleavaldus, mis päädis vastasseisuga palestiinlastest protestijate ja iisraellastest julgeolekujõudude vahel. Teadaolevalt sai surma enam kui poolsada ja haavata veel mitu tuhat inimest, kui juudiriik otsustas julgeolekukaalutlustel protestijate pihta tule avada.