Tucsoni linna tuletõrjeametnik täpsustas päeval varasemaid teateid, öeldes, et rünnakus sai surma kuus ja haavata 13 inimest, vahendab BNS välisagentuure.

Tucsoni ülikooli haigla kirurg Peter Rhee ütles veidi pärast kella 14 (Eesti aja järgi kell 23) ajakirjanikele, et neile toodi kümme patsienti. Neist üheksa-aastane tüdruk suri haiglas, täpsustasid ametnikud hiljem.

"Ta on kriitilises seisundis," ütles Rhee USA esindajatekoja liikme Giffordsi kohta. "Närvikirurgid lõpetasid operatsiooni ja ma saan öelda, et praegusel hetkel olen taastumise suhtes väga optimistlik... ta reageeris küsimustele."

Rhee märkis, et kuul läbis rahvasaadiku aju. Kirurg lisas, et neile toodud patsientidest viis on raskes seisundis.

Pima maakonna šerifiameti ametnik Rick Kastigar kinnitas CNN-le, et 18 kuulihaavadega inimesest kuus surid.

Tulistamine leidis aset kohaliku aja järgi hommikul kella 10 paiku (Eesti aja järgi kella 19) paiku Safeway supermarketis.

Kaubanduskeskuses peetud valimiskohtumisel surma saanute seas oli ka Giffordsi nõunik, vahendas BBC meediateateid.

Riiklik korrakaitseametnik ütles, et arvatav tulistaja on Tucsoni linna 22-aastane elanik Jared Loughner. Ta lisas täpsustamata, et ründajaga tekkis tulistamise järel rüselus ning ta viibib vahi all.

Uudistekanal MSNBC vahendas politseiteadet ja pealtnägijate ütlusi, mille kohaselt kasutas ründaja pikendatud salvega püstolit. Kahtlusalune lähenes Giffordsile selja tagant ja tulistas tema ning teiste inimeste pihta kokku vähemalt 20 lasku.

Esindajatekoja liige New Yorgi demokraat Jerrold Nadler ütles CNN-le, et Giffordi bürood on varem tulistatud ning talle on varem saadetud ka surmaga ähvardamise kirju.

Päevaleht Washington Post teatas, et tegemist ei olnud esimese korraga, mil keegi võttis relva kaasa Giffordsi osalusega üritusele. Augustis tõi Giffordsi vaadete vastane mees üritustesarja "Kongress sinu tänavanurgal" Douglase linnas toimunud kogunemisele kaasa relva. Politseid teavitati juhtunust, kuna mehel kukkus relv maha, lisas leht.

Giffords viis ka laupäeval läbi üritust "Kongress sinu tänavanurgal", mis on osa sarjast, kus tema ringkonna elanikel on võimalus oma rahvasaadikuga otse kõnelda. Giffordsi tulistati umbes meetri kauguselt, märkis NPR.

Obama: tulistaja ohver on mu isiklik sõber

President Barack Obama ütles Eesti aja järgi enne südaööd tehtud pöördumises, et hukkunute seas oli ka ringkonnakohtunik John Roll, kes oli teeninud USA kohtusüsteemi üle nelja aastakümne.
Obama sõnul on Giffords ta isiklik sõber.

President märkis, et tegemist on kogu riiki puudutava tragöödiaga.
"Neile, kes on sellega seotud, on see rohkem kui tragöödia, see on tragöödia Arizona jaoks, tragöödia kogu meie riigi jaoks," ütles Obama ja lisas, et saatis Arizonasse juurdlust juhtima Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) peadirektori Robert S Muelleri.

"Me ei tea veel, mis sundis sellele kirjeldamatule teole," ütles Obama Valges Majas. "Me ei tea veel kõiki vastuseid. Samas teame, et taolisel mõttetul ja kohutaval vägivallateol ei ole kohta vabas ühiskonnas."
Esindajatekoja vastne spiiker vabariiklane John Boehner ütles avalduses, et on "kohutatud" rünnakust Giffordsi ja tema meeskonna vastu.
"Rünnak ühe teenistuja vastu on rünnak kõigi teenistujate vastu," ütles ta. "Kuritegudel ja vägivallaga ähvardamisel ei ole kohta meie ühiskonnas."

Boehnerist sai esindajatekoja spiiker kolmapäeval, kui avaistungi pidas kongressi 112. koosseis. Vabariiklastel õnnestus 2. novembri valimistega muuta esindajatekojas jõudude tasakaalu, võttes kontrolli demokraatidelt. Senatis vähenes vahe demokraatide ja vabariiklaste vahel, kuid tasakaal jäi püsima.

USA Kapitooliumimäe politsei, kelle ülesandeks on kaitsta seadusandjaid ja Kapitooliumi hooneid, märkis avalduses täpsustamata, et soovitas esindajatekoja liikmetel oma isikliku turvalisuse ja julgeoleku tagamiseks võtta tarvitusele mõistlikke ja ettenägelikke abinõusid.
Tulistamine võib mõjutada kongressi lähinädala hääletuskava, mille kohaselt on esindajatekojal järgmisel nädalal plaanis hääletada tervishoiureformi paranduse tühistamise üle. Giffords toetab Obama üht tähtsaimat sisepoliitilist ettevõtmist, ehkki tema ringkonna konservatiivsed valijad seisavad sellele jõuliselt vastu. Giffordsi Tucsoni büroo aken visati sisse veidi aega pärast 2010. aasta märtsis toimunud hääletust tervishoiureformi üle.

CNN-i kongressiajakirjanik Dana Bash ütles, et oli vestelnud Giffordsiga reedel ning viimane oli tunnistanud keerulist poliitilist survet oma valimisringkonnas Arizona piirialal, kus elab valdavalt väga konservatiivne valijaskond.

Esindajatekoja enamuse liider Eric Cantor, kelle ülesandeks on ka hääletamise kava koostamine, pidas tõenäoliseks tervishoiueelnõu üle hääletamise edasilükkamist. Cantor tunnistas, et on juhtunust "sügavalt hirmunud".

Relvavägivald on USA-s paraku sage nähe, aeg-ajalt tuleb Ühendriikides ette ka massitulistamisi. Poliitilisel kaalutlusel tulistamised on tänapäeval harvad, kuid mitte olematud. Kurikuulsamate veretööde hulka kuuluvad 1960. aastate atentaadid president John F. Kennedyle ja tema senaatorist vennale Robert F. Kennedyle.

Novembris kolmandaks ametiajaks tagasi valitud Giffords on keskendunud immigratsioonipoliitikale, armeega seotud küsimustele, tüvirakkude uurimise teemale ja alternatiivenergiale.
Giffords on olnud esindajatekoja relvajõudude ning teaduse- ja tehnoloogiakomitees.

Giffords on abielus kosmonaut Mark Kellyga.