Lisaks sellele jagab süsteem õppurile nõuandeid ning lubab tal hinde parandamiseks kohe töö uuesti sooritada.

Harvardi ja Massachusettsi tehnoloogiainstituudi asutatud firma EdX on just taolise tarkvaraga lagedale tulnud ning kavatseb selle kõikidele koolidele internetis tasuta kättesaadavaks teha.

Tarkvara kasutab tehisintellekti, mis hindab kirjatöid ning lühikeste vastustega teste, vabastades pedagoogi aeganõudvast tööst, teatab ajaleht The New York Times.

Süsteem täielikult ilma õpetajata siiski toime ei tule. Algselt tuleb sisestada vähemalt sadakond päris inimese poolt hinnatud tööd ning alles siis suudab tehisintellekt masinõppetehnikaid kasutades iseseisvalt töid hinnata.

EDX'i president Anant Agarwal arvab, et uus süsteem toob vaheldust tavapärasele koolisüsteemile ja annab õpetajatele rohkem vabadust.

"Õppimisel on vahetul tagasisidel suur väärtus," arvab Agarwal. "Õpilased on öelnud, et tänu tehisintellekti tagasisidele on nende õpitulemused kõvasti paranenud."

Skeptikute sõnul ei anna automatiseeritud süsteemi aga päris õpetajaga võrreldagi, eriti paneb kriitikuid kahtlema esseede hindamissüsteem.

Ameerika Ühendriikides on töid hindava tehisintellekti vastu kogutud juba 2000 allkirja.

"Olgem ausad: arvutid ei oska lugeda. Arvutid ei suuda hinnata essee arutluskäiku, täpsust, tõepärasust, eetilisust ja muid nõudeid," teatasid vastased.

EdX kriitikast ei hooli ning kavatseb teha tarkvara laialdaselt kasutatuks nii USAs kui ka mujal maailmas.