„USA on sügavalt mures Venemaa poliitilise opositsiooni figuuride ilmse tagakiusamise pärast 12. juuniks kavandatud meeleavalduste eelõhtul,“ teatas riigidepartemangu pressiesindaja Victoria Nuland esmaspäeval RIA Novosti vahendusel.

„Seda opositsiooniliidrite kodude läbiotsimise ja mitmete arreteerimiste tõttu seoses 6. mai meeleavaldustega Moskvas ning uue seaduse vastuvõtmise tõttu Venemaal, millega kehtestatakse ebaproportsionaalsed karistused avalikke meeleavaldusi puudutavate reeglite rikkumise eest,“ ütles Nuland ajakirjanikele.

Politsei otsis esmaspäeval läbi korruptsioonivastase blogipidaja Aleksei Navalnõi, vasakrinde juhi Sergei Udaltsovi, liikumine Solidaarsus juhi Ilja Jašini ning telestaari ja opositsiooniaktivisti Ksenija Sobtšaki kodud.

Uurijate sõnul olid läbiotsimised seaduslikud ning leidsid aset seoses 6. mai rahutuste uurimisega. Opositsioon süüdistab võime protestiliikumise juhtidega arveteõiendamises.

„Opositsiooniliidrid, kes korraldavad 12. juuni meeleavaldust, on kutsutud politseisse ülekuulamisele, mis peaks algama tund enne meeleavaldust ning on selgelt mõeldud nende tänavalt eemaldamiseks meeleavalduse ajaks,“ ütles Nuland. „Kokkuvõttes tekitavad need meetmed tõsiseid küsimusi õiguskaitseorganite meelevaldse kasutamise kohta sõna- ja kogunemisvabaduse lämmatamiseks.“