Paljudes USA vabariikliku enamusega osariikides vihatakse liberaale ja progressiivseid inimesi, sest nad toetavad valitsuse poliitikat, mis piirab korporatsioone, võitleb rassismi, seksismi, homofoobia ja välismaalasteviha vastu, mis on olnud valgete meeste võimu traditsiooniline kontseptsioon ning tundub olevat tundetu paljude õiglaste hirmude suhtes perekondade lagunemise, religioossete traditsioonide ning materialismi ja isekuse triumfi ees, kirjutab Lerner portaalis Truthout.

Kui parempoolsed loovad vihkamiskliima liberaalse valitsuse vastu ja üksikisikud tegutsevad siis selle viha põhjal, nagu nad tegid seda Oklahoma City föderaalhoonet õhku lastes ja nüüd mitut inimest ettekavatsetult mõrvates vihkamist täis Arizonas – osariigis, mille rassism on teinud kuulsaks üle maailma Mehhiko immigrantide vastase tegevusega, ei kutsu keegi üles asja uurima ja kaitsma meid nende parempoolsete vihaõhutajate eest. Samamoodi nagu siis, kui parempoolsed juudid tapsid Yitzhak Rabini, ei uuritud Iisraelis kunagi parempoolset marurahvuslikku kogukonda Iisraeli Jordani jõe läänekaldal nende rolli pärast vihkamiskliima loomisel, mis aitas luua mõrvari, ütleb Lerner.

Kas pole aeg nõuda meie valitsuselt vägivalda tekitavate rassistide ja vihkajate uurimist? Miks ei olnud siis, kui esindajatekoda oli demokraatide käes, ühtki komiteed ega alamkomiteed, mis korraldaks avalikke kuulamisi, et selgitada välja, milline seadusandlus aitaks kaitsta meie kodanikke ning liberaalseid ja progressiivseid rahvaesindajaid sellise vägivalla eest, mis lahvatas Arizonas? Sest kui ei korraldata sellist suuremat uurimist selle kohta, kuidas peatada vihkajaid ja paljastada meie valitsuse mittesõjaveliste funktsioonide hävitamisele pühendunute kogu hulka, kardavad tavalised inimesed üha enam osaleda demokraatlikes protsessides või tulla avalikele üritustele – ning see on otsustav samm fašismi triumfi lubamisele meie riigis, kuulutab Lerner.

Lerner kutsub üles mitte alahindama ka antisemiitlikku elementi. Iisraeli ajalehe Ha’aretz teatel oli Arizona mõrvari veebilehel ühe lemmikraamatuna kirjas Adolf Hitleri „Mein Kampf”. Kui juute rünnatakse, tehakse seda harva juhuslikult, kirjutab Lerner. Parempoolsed vihkajad vihkavad eriti juute, sest juudid on kõige kindlamad demokraatide valijad, kui afroameeriklased kõrvale jätta. 2010. aastal hääletas 70 protsenti USA juutidest demokraatide poolt. Kui kogu ülejäänud Ameerika hääletaks nagu juudid oleks meil liberaal-demokraatlik kongress, ütleb Lerner.

Rabi Michael Lerner on ajakirja Tikkun Magazine toimetaja ja 11 raamatu autor. Viimati ilmus tal raamat „Vasaku käe jumal: meie riigi tagasivõtmine religioossete parempoolsete käest” (Harper, 2006).