Obama kinnitusel nõudis rahandusminister Jack Lew Millerilt tagasiastumist ja võttis lahkumisavalduse juba ka vastu, teatab AFP BNS-i vahendusel.

"Juhtkonna vahetus on äärmiselt oluline usalduse taastamiseks tulevikus," märkis Obama.

Rahandusministeeriumi inspektorid tuvastasid, et maksuameti ametnikud on ebaõiglaselt valinud erikontrollide sihtmärgiks vabariiklaste ühendusi. Raporti kohaselt langesid selle omalaadi tagakiusamise ohvriks eriti Teeparteiga seotud olevad rühmad, kui need taotlesid õigusi maksuvabaks tegevuseks.

Obama andis teisipäeval rahandusministrile käsu võtta reegleid rikkunud ametnikud vastutusele.

"Rahandusministeeriumi raporti tulemused näitavad talumatuid ja andestamatuid rikkumisi," märkis Obama ametlikus avalduses.

"Ameeriklased on õigusega juhtunu pärast vihased ja ka mina olen väga vihane," ütles president.

"IRS peab rakendama seadusi erapooletult ja õiglaselt ning selle töötajad peavad oma töös üles näitama kõige suuremat ausust. See raport näitab, et mõned ametnikud on selles osas täielikult läbi kukkunud," lisas president.

USA vabariiklaste paremtiiva Teepartei on president Obama valitsuse äge vastane. Skandaal on vabariiklastest poliitikud raevu ajanud ning nad süüdistavad presidenti ja demokraate salatsemises ning rikkumiste kinnimätsimise katses. Peale Milleri nõutakse ka teiste maksuameti juhtivametnike vallandamist.

Praegu on skandaali keskmes Ohio osariigis asuv Cincinnati linn, kuid justiitsminister Eric Holder andis juba käsu üleriiklikuks uurimiseks. Peale selle uurivad juhtunut ka rahandusministeerium ja kongressi komitee.