Aastakõnes peatus Obama pikemalt tööhõiveprogrammidel ja plaanidel tootmise edendamiseks ning kutsus taastama ameerikalikke õigluse ja võimaluste väärtusi majanduses, vahendab BNS.

"Me peame oma põhiväärtused taas leidma ja kindlalt paika panema," tõdes president.

Obama sõnul kavatseb ta koheselt edastada justiitsministeeriumile nõude laiendada veelgi ülevaadet vastutustundetutest laenudest ja pangatehingutest, mis viisid praeguse kriisini.

"Aeg on kõigil taas mängida samade reeglite järgi," kinnitas ta.

Obama rääkis oma majandusvisioonist, mis pakub keskklassile "võrdset osa", vastandades seda vabariiklaste plaanidega, mis tema sõnul rikastavad veelgi enam vaid miljonäre. President nõudis kõnes riigile õiglasemat maksusüsteemi märkides, et rikkad maksavad praegu väiksema osa oma tuludest maksudeks, kui keskklass.

Obama tegi sellega seoses ettepaneku, et rohkem kui miljoni dollari suuruse sissetulekuga isikutel tuleks maksta tulude pealt makse vähemalt 30 protsenti. Vabariiklased on taolistele plaanidele vihaselt vastu sõdinud, sest nende hinnangul pärsib see uute tööpaikade loomist.

"Ma arvan, et enamus ameeriklasi leiab, et terve mõistusega võttes on õiglane nõuda miljonärilt sama palju makse, kui mõnelt sekretärilt, kes vaevu ots-otsaga kokku tuleb," märkis president.

"Me võime kas leppida riigiga, kus üha kahanev arv inimesi elab tõeliselt hästi, kui samal ajal enamik ameeriklasi tuleb vaevu toime. Või me taastame riigi, kus igaühel on võrdsed võimalused, igaüks saab oma õiglase osa ja kõik mängivad samade reeglite järgi," manitses president.

Välispoliitika teemadele siirdudes lubas Obama tugevdada survet Hiinale ja teistele riikidele, kelle ebaõiglased võtted kahjustavad Ühendriikide kaubandushuve.

"Ma lähen kuhu iganes maailmas, et avada uusi turge Ameerika toodetele. Ja ma ei kavatse seista tegevusetult ja vaadata pealt, kuidas meie konkurendid ei mängi reeglite järgi," kinnitas Obama hurjutades Hiinat muuhulgas ka suutmatuse eest ohjeldada piraatkaubandust.

USA president ülistas kõnes "uskumatuid muutusi" araabia kevadega seoses ja märkis, et Ameerika seisab ka tulevikus kindlalt kaitstes demokraatiat "vägivalla ja ähvarduste" vastu.

"Veel pole teada, millega see uskumatu ümbersünd lõppeb, kuid türanniast ei ole iialgi vabadusele vastast," sõnas Obama.

Obama märkis uhkusega, et Iraagist on nüüdseks ära toodud kõik USA lahinguüksused, Afganistanis on käimas kohalike julgeolekujõudude edukas arendamine ja terrorivõrgustikule Al-Qaeda on jagatud purustavaid hoope.

"Selle põlvkonna kangelased on teinud Iraagis ja Afganistanis võideldes Ühendriikidest palju turvalisema koha ja kasvatanud meie autoriteeti maailmas," ütles Obama.

"Esimest korda kahe aastakümne jooksul saame öelda, et Osama bin Laden pole Ühendriikidele enam ohuks. Samuti on kahjutuks tehtud Al-Qaeda enamus ülejäänud juhtivliikmeid," rõõmustas president.

Obama sidus ka eelpoolmainitud teemad majandusega kinnitades, et Iraagi ja Afganistani sõdade vaibumisest tekkivad säästud suunatakse riigi võlakoorma kergendamiseks ja infrastruktuuri arendamiseks.

Iraaniga seotud probleemidest rääkides märkis president, et "rahumeelne lahendus on endiselt võimalik".

"Pole mingit kahtlust, et Ameerika on kindel otsuses takistada Iraanil tuumarelva hankimist ja ma ei välista selle eesmärgi saavutamise nimel mingeid võimalusi. Kuid ma rõhutan, et selle asja rahumeelne lahendamine on endiselt võimalik," rääkis ta.

President sõnul eksib rängalt igaüks, kes arvab, et Ameerika on mandunud või riigi jõud majanduskriisiga seoses raugenud.