"Obamal on aeg üles ärgata, tunnistada Moskva režiimi jõhkrat olemust ning Venemaaga suhete "taaskäivitamise" poliitika üle vaadata," ütles Ros-Lehtinen Washintonis. USA poliitik tunnistas, et teda šokeerisid Venemaal toime pandud kallaletungid ajakirjanikele Oleg Kašinile ja Anatoli Adamtšukile, vahendas BNS.

"Viimased intsidendid tuletasid meile taas meelde, et Venemaa võimurežiim on valmis kasutama tooreid meetodeid, näiteks peksmist ja tapmist, et inimõiguste ja seaduse ülimuslikkuse eest võitlejad vaikima sundida," ütles Ros-Lehtinen.

Tema sõnul on taolised kallaletungid ajakirjanikele ja inimõiguslastele muutunud Venemaal Vladimir Putini ja Dmitri Medvedevi valitsemisajal tavaliseks nähtuseks. Venemaa võimud ja miilits uurivad harva neid kuritegusid vajalikul moel ning süüdlased pääsevad tavaliselt karistusest.

Vaatlejate hinnangul asub Ros-Lehtinen jaanuaris juhtima esindajatekoja väliskomiteed.

Ööl vastu 6. novembrit langes Moskvas jõhkra rünnaku ohvriks ajalehe Kommersant korrespondent Oleg Kašin. Ööl vastu 8. novembrit rünnati Moskva lähedal Žukovskis ajakirjanik Anatoli Adamtšukki.