Administratsiooni kaebasid kohtusse Washington, New York, Massachusetts, Delaware, Iowa, Illinois, Maryland, Minnesota, New Jersey, New Mexico, Põhja-Carolina, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Vermont, Virginia ja Columbia ringkond, vahendab BBC News.

USA ringkonnakohtusse Washingtoni osariigis Seattle’is esitatud kaebuses nimetatakse Trumpi 20. juuni korraldust sisserändajate perede koos hoidmiseks „illusoorseks”.

Tegemist on esimese perekondade lahutamise vaidlustamisega osariikide poolt. Viimased väidavad, et Trumpi täidesaatev korraldus jätab sisserändajate pered ilma õiglasest protsessist ja õigusest taotleda varjupaika.

Osariigid taotlevad kohtult määrust perekondade taasühendamiseks ja lahutamispraktika lõpetamist, kuulutades selle põhiseadusevastaseks.

Kaebuses öeldakse, et Trumpi korraldus ei anna mandaati perede lahutamise lõpetamiseks ning ei ütle midagi juba lahutatud perede taasühendamise kohta.

Sellist poliitikat nimetatakse vastuolus olevaks osariikide huviga säilitada laste eest hoolt kandmise standardeid ning laste ja vanemate vahelisi suhteid.

„See poliitika ja administratsiooni sellega seotud käitumine on põhjustanud ränka ja otsest kahju osariikidele ja nende elanikele,” öeldakse kaebuses.