“See on must päev nii ÜRO-le kui rahvusvahelisele õigusele,” ütles Palestiina rahuläbirääkija Saeb Erekat mõni tund pärast seda, kui Ühendriigid olid resolutsioonile veto pannud.

“Ma loodan, et Iisrael ei tõlgenda resolutsiooni kui luba tappa president Arafat,” lisas ta.

Üksteist Julgeolekunõukogu liiget hääletasid resolutsiooni poolt, Suurbritannia, Saksamaa, Bulgaaria jäid erapooletuks. Resolutsioon pandi hääletusele sellest hoolimata, et riigid ei suutnud saavutada kompromissi, mis olnuks vastuvõetav nii Ühendriikidele, kui ka resolutsiooni ühele põhitoetajale Süüriale.

Palestiina ÜRO saadiku Nasser al-Kidwa koostatud tekstis nõuti, et “okupatsioonivõim Iisrael loobuks igasugusest deporteerimisaktist ja lakkaks ähvardamast Palestiina omavalitsuse valitud presidendi turvalisust”.

Samuti nõuti igasuguste vägivallaaktide, sealhulgas terrori, provokatsioonide, ässitamiste ja lammutamiste täielikku lõpetamist ning kutsuti üles tegema täiendavaid jõupingutusi rahvusvahelise Lähis-Ida rahuplaani elluviimiseks.

“Me tuleme tagasi, võibolla juba lähemas tulevikus,” ütles al-Kidwa hääletuse järel Julgeolekunõukogule. “Me ei lase end juhtunust heidutada.”

Pärast läinudnädalasi 15 ohvriga suitsiidiplahvatusi teatas Iisrael rahvusvahelist pahameelt vallandades Arafati kui rahu takistava teguri kõrvaldada. Kuidas ja millal see teoks peaks saama, valitsus ei täpsustanud.

Julgeolekunõukogu kaheksatunnise ägeda debati vältel mõistis Iisraeli otsuse Arafatist vabaneda hukka üle 40 riigi.

Pärast vetot hoiatasid mitmed nõukogu liikmed, sealhulgas USA suursaadik John Negroponte israeli, et veto ei tähenda, nagu võiks juudiriik Arafati maalt välja saata või talle muul viisil häda teha.

“Ühendriigid ei toeta ei härra Arafati eliminieerimist ega sunniviisilist eksiili. Kuigi härra Arafat on osa probleemist, usume me, et seda probleemi on kõige parem lahendada diplomaatilise isolatsiooni teel ja selle seisukoha oleme ka selgelt välja öelnud,” sõnas Negroponte.

Ta seletas, et resolutsioonile pandi veto, sest see ei mõistnud hukka palestiina äärmusrühmitusi nagu Hamas, Islamidžihaad ja al-Aqsa Märtribrigaadid, mida süüdistatakse suitsiidirünnakutes Iisraeli vastu.

“See resolutsioon ei võtnud selget seisukohta nende terrorirühmituste tegude vastu, ega nõudnud otsustavaid samme nende vastu,” lisas ta.

Süüria ÜRO saadik Fayssal Mekdad nimetas Ühendriikide vetot kahetsusväärseks ja rõhutas, et Arafati tapmine või väljasaatmine oleks vastuolus nii rahvsuvahelise õiguse kui ÜRO hartaga.