Oma avalduses kutsus Bush Venemaa juhtkonda üles täitma oma kohustusi ja mitte tunnustama neid separatistlikke piirkondi. Bushi sõnul seisavad Ameerika Ühendriigid jätkuvalt Gruusia inimeste ja nende demokraatia eest ning toetavad riigi suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust, vahendab BBC News.

USA riigidepartemang teatas, et kahe piirkonna iseseisvuse tunnustamine oleks Gruusia territoriaalse terviklikkuse rikkumine ja vastuolus rahvusvahelise õigusega.

Saksamaa, Suurbritannia ja Itaalia juhid väljendasid samuti muret Venemaa riigiduuma eilse otsuse pärast toetada Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust.

Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni OSCE eesistuja, Soome välisminister Alexander Stubb süüdistas aga Venemaad Lõuna-Osseetia puhastamises grusiinidest, mis tema sõnul ei käi kokku ühegi rahvusvaheliste suhete reegliga.

Venemaa parlamendi ülemkoda — föderatsiooninõukogu kiitis esmaspäeval häältega 130-0 heaks üleskutse president Dmitri Medvedevile tunnustada Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust. Alamkoda — riigiduuma kiitis sama otsuse heaks häältega 447-0.

Föderatsiooninõukogu spiiker Sergei Mironov ütles, et nii Abhaasial kui Lõuna-Osseetial on olemas kõik iseseisvatele riikidele iseloomulikud atribuudid.

Debattide ajal võrdlesid mitmed kõnelejad parlamendi mõlemas kojas Gruusia sõjategevust Lõuna-Osseetias Adolf Hitleri rünnakuga Nõukogude Liidu vastu Teise maailmasõja ajal.

Gruusia president Mihheil Saakašvili ütles teleesinemises, et kellelgi pole õigust legaliseerida Gruusia territooriumide annekteerimist.

Analüütikute hinnangul viivitab Kreml tunnustamisotsuse tegemisega, kuna peab läänega kogu kriisi üle läbirääkimisi.