"Venemaa positsioon on väga järjekindel. See on ammune tingimus, et kõik NATO tuumarelvad tuleb viia Ameerika Ühendriikide mandriossa, alles siis saab kaaluda läbirääkimisi. USA läbirääkijana arvan mina, et see ei ole eriti põhjendatud tingimus, aga see on kindlasti nõukogude ja Venemaa järjekindel tingimus, mis on esinenud palju-palju aastaid," ütles BNSi teatel USA välisministri abi Rose Gottemoeller Vilniuse ülikoolis tudengitele ja ajakirjanikele.

Gottemoelleri sõnul on USA president Barack Obama avaldanud oma seisukoha, et pärast uue START-leppe jõustumist tuleks alustada uusi kõnelusi strateegiliste relvade, taktikaliste tuumarelvade ja hoidlates olevate tuumalõhkepeade vähendamise üle.

START-leppe kõnelustest osa võtnud ametnik lisas, et Venemaaga kõnelusi ette valmistades tuleb arutada ka täiendavaid julgeolekumeetmeid.

Gottemoeller tuletas meelde, et USA ja Venemaa käsutuses on 90 protsenti maailma tuumaarsenalist.

Leedu kaitseminister Rasa Juknevičienė ütles teisipäeval, et Venemaa on paigutanud taktikalise tuumarelva Kaliningradi oblastisse, mistõttu soovib Leedu, et suurriigid alustaksid läbirääkimisi niisuguste relvade piiramiseks.