Sõlmitud kokkuleppe järgi tõstetakse laenu ülemmäära praeguselt 14,3 triljonilt dollarilt 2,4 triljoni dollari võrra kõrgemale ning tehakse kümne aasta jooksul kärpeid 2,1 triljoni dollari väärtuses, teatab BBC News.

Esindajatekoja demokraatide arvamus sõlmitud kokkuleppe kohta jagunes võrdselt kaheks – nii poolt kui vastu oli 95 rahvaesindajat. Vabariiklastest hääletas poolt 174 ja vastu 66.

Senati demokraatide juht Larry Reid ütles, et ülemkoda hääletab kokkuleppe üle kell 12 kohaliku aja järgi (kell 18) Eesti aja järgi teisipäeval.

Teine hääletus leiab aset vaevalt 12 tundi enne tähtaega, kui Washington muutuks võimetuks kõiki oma maksekohustusi täitma.

Esindajatekoja hääletust peeti sõlmitud kokkuleppe heakskiitmise teel suurimaks takistuseks, selle heakskiitmist demokraatide kontrollitud senatis peeti peaaegu kindlaks.

Obama jaoks on kõige tähtsam, et laenulage tõstetakse ka 2013. aastat silmas pidades, mis tähendab, et ta ei pea uuesti hakkama kongressiga samal teemal piike murdma keset oma presidendiks tagasivalimise kampaaniat järgmisel aastal.

Esindajatekoja liikmete üllatuseks ilmus hääletamise ajaks kohale nende kolleeg Gabrielle Giffords, keda jaanuaris Arizona osariigis Tucsonis pähe tulistati. Mitmeid operatsioone läbinud Giffordsi tervitati püsti seistes aplausiga.