Seadus, mille eelnõu esitas demokraat Jim Moran, võeti vastu ülekaaluka enamusega 407-5 ning see seoti USA 2013. aasta kaitse-eelarvega, vahendab RIA Novosti.

„Ei ole aktsepteeritav, et Ühendriikide valitsus teeb koostööd firmaga, mis relvastab Süüria rõhumisel põhinevat režiimi,“ ütles Moran. „Ühendriigid ei jäta tähelepanuta süütute meeste, naiste ja laste tapatalguid. Kontaktide pikendamine Rosoboronexpordiga on vastuolus meie riigi ustavusega vabaduse ja demokraatia põhimõtetele.“

Seadus võeti vastu mõni tund pärast seda, kui Venemaa ja Hiina olid vetostanud ÜRO julgeolekunõukogu kolmanda resolutsiooni Süüria kohta, mis oleks kehtestanud mittesõjalised sanktsioonid president Bashar al-Assadi režiimi vastu, kui viimane ei vii kümne päeva jooksul raskerelvastust ja vägesid asulatest välja.

USA kongressi esindajatekoja avalduse järgi on Rosoboronexport varustanud Süüriat viimase aasta jooksul relvadega ligi miljardi dollari väärtuses, sealhulgas miinipildujate, snaipripüsside, laskemoona ja ründekopteritega, mida Assadi väed on võinud kasutada tsiviilisikute vastu.

Seadusega tühistatakse Vene-USA 171 miljoni dollarine leping kümne Vene Mi-17 helikopteri ostmiseks kasutamiseks Afganistani vägedele pärast USA vägede Afganistanist lahkumist 2014. aastal.

„Afganistani rahvuslikele julgeolekujõududele helikopterite ostmiseks pole kunagi konkurssi korraldatud. Kui selline oleks toimunud, olen ma kindel, et Ameerika firmadel oleks seal erakordselt hästi läinud,“ ütles Moran.