Kindral Gorenc rääkis USA ja NATO õhuvägede tegevusest Ida-Euroopas väljaandele Air Force Times. Tema sõnul on Vene sõjaväe lennukid selgelt rikkunud Rahvusvahelise tsiviillennunduse organisatsiooni standardeid lülitades rahvusvahelises õhuruumis välja oma transponderid. USA ja NATO lennukid käivad neid tuvastamas, et nad ei kujutaks ohtu tsiviillennundusele.

„Minu hinnangul on kõik tuvastuslennud ja reageeringud neile – välja arvatud paar juhtumit – viidud ellu professionaalselt,“ ütles Gorenc.

„Ma ei tea täpselt, mis toimub Vaikse ookeani kohal. Aga enamuse meie tegevuse puhul pole mul olnud põhjust olla häiritud [Vene] pilootide professionaalsusest,“ kirjeldas USA Euroopa õhujõudude ülem senikogetut.

Gorenc kinnitas eile ilmunud lühidas usutluses ka seda, et tuvastuslende nõudvate Vene lennukite sõitude hulk on langenud tasemele, mida peetakse normaalseks. Kuid see võib sama kiiresti taas kasvada nagu on langenud.

„Meie jaoks see ei loe. Säilitame täisvalmiduse vastamaks nii suurenenud kui vähenenud aktiivsusele,“ märkis kindral.

Gorenc rääkis ka sellest, et kuigi USA vägede paigutamine kunagi raudse eesriide taga olnud riikidesse on ajutine, võetakse sellest viimast.

„On selge, et paljud neist [riikidest] sooviksid näha alalist kohaolekut, kuid on praegu tänulikud ka rotatsioonide eest, millest pigistatakse välja kõik mis võimalik. Seda nii oma võimekuste tõstmiseks