46-aastane William Marotta, kohtus Angela Baueri ja Jennifer Schreineriga 2009. aastal, kui ta reageeris reklaamile, milles Kansase lesbipaar pakkus spermadoonorile 50 dollarit, vahendab ABCNews.

Marotta ja ta naine kohtusid lesbipaariga ja mees nõustus andma neile oma spermat ilma rahata, ütles mehe advokaat Ben Swinnen.

Mees ja lesbipaar allkirjastasid lepingu, kus oli öeldud, et mehel ei ole mingeid vanemlikke õigusi ning ta ei ole ühegi lapse eest vastutav. "Jennifer ja Angie nõustusid loobuma Williamit igasuguste alimentide nõudmisest, ükskõik kes neid peaks küsima, sh. kohus," kirjutati lepingus.

Tänu Marotta spermale ja kunstlikule viljastamisele sünnitaski Schreiner mõne aja pärast väikese tüdruku. Juriidiline probleem tuleneb aga sellest, et naise kunstlikku viljastamist ei teostanud litsentsiga arst, mida Marotta tol hetkel Swinneni sõnul ei teadnud.

"Ta kuulis ainult, et laps sündis, kuid see oli ka kõik," ütles advokaat. "Ta pole lapsega kordagi kokku puutunud."

"Kolm aastat hiljem, kui paar taotles lapsele riigiabi, nõudsid Kansase võimuorganid lapse isa nime, keeldudes ilma selleta lapse vanemaid aitamast," ütles Swinnen.

Naised andsid osariigile Marotta nime ja 3. oktoobril nõudis advokaat Mark McMillan Kansase Perede ja Laste ametkonna nimel Marottalt, et tema kui lapsevanem peab oma last nüüd toetama. Samuti nõuti mehelt üle 6000 dollari osariigi poolt lapsele antud abi eest.

"See tuli kui välk selgest taevast. Ta oli täiesti pahviks löödud," ütles Swinnen.

Marotta advokaat väitis, et spermadoonoril ei ole mingisugust kohustust maksta. Kuid osariik ründas vastu, öeldes, et leping on kehtetu, sest kunstliku viljastamise teostas litsentsita arst.

William Marotta kuulatakse üle 8. jaanuaril Shawnee ringkonnakohtus.