Kuigi Iraagi sõduritel oli Anbari provintsi pealinnas suur arvuline ülekaal, taganesid nad eelmisel pühapäeval kiiresti ilma suurema vastupanuta, ütles Carter CNN-ile, vahendab Associated Press.

Iraaklased jätsid maha suurel hulgal USA saadetud sõidukeid, sealhulgas mitu tanki, mis arvatakse nüüd olevat Islamiriigi käes.

„Mis ilmselt juhtus, on see, et Iraagi väed näitasid lihtsalt üles võitlustahte puudumist,“ ütles Carter. „Nad ei olnud vähemuses; tegelikult olid nad vastasjõuga võrreldes suures arvulises ülekaalus. See ütleb mulle ja ma arvan, et enamikule meist, et meil on probleem iraaklaste võitlustahtega ISIL-i vastu ja enese kaitsmisel.“

Valge Maja keeldus pühapäeval seda kommenteerimast.

Iraagi parlamandi riigikaitse- ja julgeolekukomitee esimees Hakim al-Zamili nimetas Carteri avaldust ebarealistlikuks ja alusetuks.

„Iraagi armeel ja politseil oli tahe võidelda Islamiriigi vastu Ramadis, aga nendel vägedel puudub hea varustus, relvad ja õhutoetus,“ ütles Zamili, kes kuulub šiiidi vaimuliku Miqtada al-Sadri juhitavasse radikaalsesse parteisse.

USA ametnikud märkisid, et Iraagi vägesid ei aetud Ramadist välja, nad lahkusid omal algatusel, olles osalt ära hirmutatud Islamiriigi enesetapuvõitlejatest, kes ründasid lõhkeainet täis veokitega.

„Iraagi julgeolekujõude ei aetud Ramadist välja,“ ütles USA staabiülemate komitee esimees kindral Martin Dempsey eelmisel nädalal. „Nad sõitsid Ramadist minema.“

„Me võime võtta osa ISIL-i alistamisest,“ ütles Carter. „Aga me ei saa muuta Iraaki ... inimestele elamiseks sobivaks kohaks – me ei saa võitu püsivaks muuta, ainult iraaklased saavad seda teha ning eriti praegusel juhul sunniidi hõimud läänes.“