„Krimmi okupeerimine Venemaa poolt oli ebaseaduslik. Me peame seda kristallselgelt kuulutama,“ ütles seaduseelnõu autor, demokraadist kongresmen ja kongressi väliskomisjoni liige Eliot Engel.

„Me peame kehtestama sanktsioonid Kremli suhtes, kuid samal ajal töötama oma liitlastega, et säilitada atlandiülene koostöö ja otsida võimalusi Ukraina toetamiseks,“ märkis kongresmen.

Seaduseelnõu sätestaks, et Valgel Majal ei ole võimalik sanktsioone tühistada enne, kui Krimmi poolsaar on taas Ukraina osa, vahendab uudistekanal Raadio Vaba Euroopa.

Kui seaduseelnõu vastu võetaks tuleks riigipeal sanktsioonide tühistamisel esitada kongressile tõendid, et Krimm on taas Ukraina kontrolli all või „demokraatlikult valitud valitsus“ Kiievis on poolsaare staatusega rahuldunud.

„Nagu me oleme aegade jooksul näinud, siis Vladimir Putini lugupidamatust ei peata miski, eriti kui asi puudutab Ukrainat,“ ütles seaduseelnõu teine autor, vabariiklasest kongresmen Adam Kinzinger. „USAl on aeg sellele vastu astuda ja kinnitada, et me ei tolereeri Venemaa agressiooni.“

Tema sõnul järgitaks sama põhimõtet, mida rakendati pärast Teist maailmasõda Baltikumi suhtes, mille okupeerimist Nõukogude Liidu poolt kunagi ei tunnustatud.