Justiitsministril tuli esineda avaldusega pärast seda, kui president Trump ütles usutluses telekanalile Fox News, et Jeff Sessions, kelle ta ise ametisse nimetas, ei suutnud justiitsministeeriumi üle iial kontrolli võtta, vahendab uudistekanal BBC.

„On uskumatu asi, et ta otsustas kontrolli mitte võtta,” ütles Trump Sessionsi kohta pärast tema kampaaniajuht Paul Manaforti ja endise advokaat Michael Coheni süüdimõistmist justiitsministeeriumi järelvalve all oleva eriprokurör Rober Muelleri juurdluse raames.

„Ajal, mil ma olen justiitsminister, ei saa poliitilised kaalutlused justiitsministeeriumi tegevust lubamatult mõjutada,” ütles Sessions neljapäeval avalduses. „Justiitsministeeriumi üle võtsin ma kontrolli päeval, mil mind ametisse nimetati. Ja ma nõuan kõige kõrgemaid standardeid ning seal, kus neid ei täideta, astun ma vajalikke samme.”

71-aastane Sessionsil tuli ennast võimaliku huvide konflikti ja avalikkuse surve tõttu taandada Muelleri juurdluse järelvaataja kohalt seoses tema seostega Trumpi valimiskampaaniaga, olles Alabama senaatorina üks esimestest avalikest Trumpi toetajatest. Juurdluse järelvaataja roll läks sellega asejustiitsminiter Rod Rosensteinile, kellega on Trump samuti rahulolematu, nõudes eriprokuröri juurdluse, mida ta nimetab „nõiajahiks”, viivitamatut lõpetamist.