„Täna teatame plaanist, mis loodetavasti vähendab vägivalda, leevendab kannatusi ja taastab liikumise läbirääkimistega saavutatava rahu ja poliitilise ülemineku poole Süürias,“ ütles Kerry Genfis pärast maratonkõnelusi Lavroviga.

USA astub siin veel ühe miili, kuna usutavasti Venemaal ja minu ametivennal on võimekus avaldada president al-Assadi režiimile survet see konflikt peatada ja tulla laua taha ja teha rahu,“ avaldas ta lootust.

Välisministrite kinnitusel jõustub relvarahu esmaspäeva õhtul päikeseloojangul.

Kui vaherahu peab vastu nädala, lubas Washington hakata ühtlasi koostöös Venemaa relvajõududega võitlema terroriorganisatsioonide al-Nusra Rinne ja Islamiriik vastu Süüria territooriumil.

„Me leppisime kokku terroristide-vastastes ühistes rünnakutes. Ja me leppisime kokku tsoonides, kus neid rünnakuid läbi viiakse,“ ütles Lavrov, kelle sõnul ei rünnataks seal mõõdukat opositsiooni.

Tegemist saab olema piirkonnaga, kuhu teiste riikide, ühtlasi al-Assadi õhujõududel ei ole asja. Väljaspool seda tegutseb aga ka jätkuvalt Süüria õhuvägi, märkis Vene välisminister.

Kerry ja Lavrovi sõnul on lootust, et see plaan aitab alustada poliitilist üleminekuprotsessi, mis viiks püsiva rahuni.

„See on selgem ja kaugeleulatuvam kui ükski teine senine ettepanek, ja kui kõigil osapooltel on soov seda järgida, võiks alata poliitiliste läbirääkimiste protsess, mis otsustaks Süüria tuleviku,“ sõnas Kerry.