Selle operatsiooni eesmärk on „toetada spionaaži, saada kätte intellektuaalset omandit, säilitada püsivat ligipääsu ohvrite võrkudele ja potentsiaalselt rajada alus tulevasteks ründeoperatsioonideks,” teatasid Washington ja London ühisavalduses, vahendab AFP.

„Kes iganes kontrollib võrgu ruuteriinfrastruktuuri, kontrollib sisuliselt läbi võrgu liikuvaid andmeid,” öeldakse avalduses.

USA sisejulgeolekuministeerium teatas, et see häkkimine on osa laiemast operatsioonist nimega Grizzly Steppe, mis ministeeriumi sõnul hõlmab Moskva tsiviil- ja sõjaliste luureteenistuse küberrünnakute kooskõlastamist.

Ruuterite häkkimise operatsioon on võtnud sihikule nii valitsus- kui erasektori ning neile teenuseid osutavad olulised võrguinfrastruktuuri ja internetiteenuste pakkujad.

Tegemist on enneolematu ühise häirekella löömisega, mille juures rõhutatakse koostööd lääne valitsuste vahel, kes, nagu avalduses öeldud, võitlevad Moskva pideva, mitmekülgse häkkimise ja desinformatsioonikampaaniaga internetis.

Häire andsid Suurbritannia Riiklik Küberjulgeolekukeskus, USA sisejulgeolekuministeerium ja USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI).

Avalduses ei tooda näiteid süsteemide kohta, kuhu on sisse murtud, kuid öeldakse, et on oht kaotada andmeid, identiteete, salasõnu ja isegi kontroll oma süsteemi üle.

Häkitakse arvutivõrgu kriitilisi komponente: ruutereid, lüliteid ja tulemüüre, mis on mõeldud andmete turvaliseks ja täpseks ülekandmiseks ühest arvutist teise.

Ruuteri ülevõtmine annab häkkerile praktiliselt võime manipuleerida, suunata ümber või peatada andmete liikumine läbi selle.

Näiteks elektrijaama puhul võib häkker jaama välja lülitada või seda füüsiliselt kahjustada.

Lisaks sellele võivad häkkerid rajada aluse tulevasteks ründeoperatsioonideks, öeldakse avalduses.