“See on suur samm, mis toob Gruusia lähemale euroatlantilistele struktuuridele, NATO liikmelisusele ning tagasi Lääne ja tsivliseeritud riikide perre,” ütles Gruusia välisminister Grigol Vašadze pärast harta allkirjastamist USA riigisekretäri Condoleezza Rice’iga, vahendab Reuters.

Rice ütles, et lepe rõhutab USA toetust Gruusia suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele ja selle eesmärk on Gruusia integreerimine Euroopaga läbi NATO ja teiste struktuuride.

“Gruusia integratsioon NATOga peab sõltuma ainult grusiinide soovidest ja nende võimest täita NATO standardid,” ütles Rice.

Vašadze kinnitas ajakirjanikele, et Lõuna-Osseetia ja Abhaasia vaevlevad “Venemaa brutaalse okupatsiooni käes” ning et USA abi Gruusia majanduse, demokraatia ja kaitsevõime tugevdamisel kiirendab “selle päeva saabumist, mil viimane Venemaa sõdur lahkub Gruusiast”.

Gruusia välisminister märkis: “See dokument ei ole suunatud otseselt kellegi vastu, kuid on väga tugev signaal”.

Harta kohaselt abistab USA Gruusia armeed väljaõppe ja varustusega, aitab riigil likvideerida sõjapurustusi, toetab rahandus- ja majandusreforme ning soodustab Gruusia toodete juurdepääsu Ühendriikide turule.