USA ametnikud kinnitasid, et ei ole põhjust arvata, nagu oleks Pakistani tuumaarsenal, millest enamus paikneb Islamabadist lõunas, vahetu ja otsekohese ohu allikas, vahendab The Telegraph.

USA-s ei teata aga, kus täpselt kõik Pakistani tuumaobjektid paiknevad. Viimase kahe nädala jooksul on olukord muutunud üha murettekitavamaks, sest Talibani võitlejad on sisenenud Buneri piirkonda, mis asub vaid umbes 100 kilomeetri kaugusel Pakistani pealinnast.

Pakistani ametnikud on keeldunud andmast USA-le rohkem üksikasjalist informatsiooni riigi tuumaobjektide paiknemise ja julgeoleku kohta.

Pakistanlaste vastumeelsus tuleneb sellest, et kardetakse, et USA võib üritada Pakistani tuumaarsenali konfiskeerida või hävitada, kui valitsusvastane liikumine Pakistanis levib.

Obama valitsus päris president George W. Bushi omalt ajalehe New York Times andmetel mitmeaastase 100 miljoni dollarilise salajase programmi, millega aidatakse Pakistanil luua tugevam füüsiline kaitse oma tuumaobjektide ümber ning antakse pakistanlastele tuumaturvalisusealane väljaõpe.

Pakistani tuumaturvalisuse ülem kindral Khalid Kidwai nimetas ameeriklaste muret ülepingutatud retoorikaks. Ekspertide sõnul toodab aga Pakistan uute relvade jaoks üha rohkem plutooniumi ja ehitab üha rohkem tootmisreaktoreid, hoolimata riigisisesest ebastabiilsusest.