Kutsudes esindajatekojas esile võitluse uue liidri üle ajal, kui partei peaks keskenduma oma enamuse kaitsmisele kongressis ja Trumpi agenda edastamisele, tegi Ryan mõned vabariiklased väga ärevaks, sest juba niigi ollakse mures oma väljavaadete pärast novembris toimuvatel valimistel, vahendab Reuters.

„See päästab valla kodusõja vabariiklaste hulgas selle üle, kellest saab uus spiiker. See juhib esindajatekojas enamuse säilitamiselt tähelepanu kõrvale,” ütles üks anonüümseks jäänud veteranvabariiklane.

Trumpi tänavune agenda, sealhulgas USA-Mehhiko piirimüüri ehitamine ja infrastruktuuri alane ettepanek, on pälvinud vähe toetust. Ryani lahkumine ei paranda tõenäoliselt väljavaateid, kommenteeris vabariiklasest lobist John Feehery.

„Realistlikult võttes olid võimalused, et midagi ära tehakse, niikuinii väikesed,” ütles Feehery.

Vabariiklaste suurim poliitiline võit pärast Trumpi ametisse astumist on olnud maksureform detsembris, mille juures mängis Ryan suurt rolli, vaatamata tema mõnikord pingelistele suhetele ettearvamatu presidendiga.

Küsimusele, kui palju Trump ja tema käitumine otsust uuesti mitte kandideerida mõjutasid, vastas Ryan: „Üldse mitte.”

Politico tsiteeris hiljem Ryani sõnu, mille kohaselt ta sooviks, et Trump säutsuks vähem Twitteris.

2016. aastal nimetas Trump Ryanit „väga nõrgaks ja ebaefektiivseks juhiks”. Eile kirjutas Trump aga Twitteris: „Spiiker Paul Ryan on tõeliselt hea mees ja kuigi ta ei kandideeri uuesti, jätab ta maha saavutuste pärandi, mida keegi ei saa kahtluse alla seada. Me oleme sinuga, Paul!”

2020. aastal presidendiks kandideerimise spekulatsioonidele vastas Ryan CNN-i eetris: „Ma ei kavatse presidendiks kandideerida. See ei ole minu plaan.”