45-aastasest McGurkist saab juba teine USA juhtivametnik kaitseminister James Mattise kõrval, kes administratsiooni poliitilise kannapöörde tõttu otsustab ametist lahkuda, vahendab uudisteportaal Bloomberg.

Ametnike lahkumine on analüütikute sõnul mõistetav, arvestades, et neil tuleb hakata põhjendama, miks keeratakse selg liitlastele (ennekõike kurdidele, aga ka opositsioonilistele süürlastele -toim), kes tegid ära põhilise töö terroristide väljajuurimisel kohapeal, ja jäetakse võimalus võimuvaakumi tekkimiseks, mis võib avada pühasõdalastele tee uueks esiletõusuks.

Tegelikult pidi McGurk ametist lahkuma veebruaris, aga otsustas vägede lahkumisest kuuldes, et teeb seda varem, sest ei mõista riigipea seesugust otsust ega saa seda hakata heas usus ellu viima.

„McGurk, keda ma ei tea, määrati ametisse president Obama poolt 2015. aastal. Ta pidi lahkuma veebruaris, aga teatas äsja varasemast tagasiastumisest. Kehkenpüks?“ reageeris president Trump oma Twitteri kontol.

USA pikaaegne diplomaat lubas enne riigipea sellenädalast säutsu vägede väljatõmbamisest, et USA ei kavatse Süüriast päeva pealt lahkuda, tagades, et stabiilsus jääks püsima ka pärast seda. Ta ütles toona, et arvestades konflikti olemust, oleks seesugune käitumine „hoolimatu“.