"See on eraviisiline humanitaarmissioon, mis pole USA valitsusega seotud," ütles Richardson Pekingis lennukile asudes, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Ekskuberneri sõnul on reis seotud eelseisva kohtuprotsessiga eelmise aasta lõpus Põhja-Koreas kinni võetud Korea päritolu USA kodaniku Kenneth Bae üle. Richardsoni sõnul võttis temaga ühendust Bae poeg.

Põhja-Korea on minevikus nõustunud andma kinnipeetavaid üle kõrgetasemelistele delegatsioonidele ning mitme vaatleja sõnul võis Pyongyang nõuda Schmidti osalemist.

Richardson ja Schmidt kavatsevad kaks-kolm päeva veeta pealinnas Pyongyangis ja ehk ka mujale sõita. Richardson on külastanud Põhja-Koread ka varem ning osalenud kõnelustes kinni peetud USA kodanike vabastamise üle.

USA välisministeerium avaldas Richardsoni ja Schmidti reisi üle muret, märkides, et see toimub halval ajal, kuna Põhja-Korea on langenud laialdase kriitika alla seoses detsembris satelliidi orbiidile viinud ballistilise raketi stardiga.

Kahe delegatsiooni plaanidega kursis oleva allika kinnitusel oli reis kavandatud enne seda, kui Põhja-Korea raketistardiplaanist teatas.

Eric Schmidt on kõige kõrgetasemelisem USA äritegelane, kes internetti piiravat Põhja-Koread alates Kim Jong-uni võimuletulekust aasta tagasi külastanud on. Delegatsiooni tundmatuks jääda soovinud liikmete sõnul teeb interneti avatuse kindel toetaja Schmidt tõenäoliselt visiidi ajal annetuse.

Richardsoni ja Schmidti visiit toimub vaid mõni päev pärast seda, kui Kim esitas eelmisel nädalal uusaastaläkituses oma poliitilised eesmärgid. Muu hulgas nimetas Kim teaduse ja tehnoloogia arendamist üheks peaeesmärgiks riigi majandusseisu parandamisel.