Bush teatas, et eelarvepuudujäägi ennustatust kiirem vähenemine on tõestus sellest, et tema majanduskasvu soodustavad maksukärped toimivad, teatab Fox News.

Uute andmete kohaselt langes föderaaleelarve defitsiit 2006. aastal 296 miljardi dollari peale, mis on 127 miljardit vähem, kui veebruaris ennustatud.

Bush ütles, et tema poolt 2001. ja 2003. aastal läbi surutud maksukärped ja eelarvekulutuste piiramised on toonud kaasa majanduse paranemise, mille tõttu on kasvanud ka maksulaekumised.

“Me vähendasime makse kõigile tulumaksu maksjatele. Me vähendasime karistust abiellumise puhul. Me kahekordistasime lastesoodustust. Ja me vähendasime surmamaksu. Me vähendasime maksu, mida maksid enamik väikeettevõtteid, kuna me mõistsime, et enamik uusi töökohti tuleb väikestest firmadest. Ja me julgustasime majanduslikku kasvu, vähendades makse dividendidele ja kapitali tootlikkusele,” selgitas Bush. “Kokku jätsid need maksuvähendamised ameerika tööinimeste ja perede ja väikeäride kätte 1,1 triljonit dollarit.”

Valge Maja väljastas dokumendi, milles öeldakse, et 2006. aasta eelarvedefitsiit on 30 protsenti väiksem kui ennustatud.

USA majandus on väga heas seisus niigi. 2005. aastal oli kasv 3,5 protsenti ning selle aasta esimeses kvartalis oli majanduskasv 5,6 protsenti. Riigi majandus on pidevas kasvus olnud 18 kvartalit järjest. Tööpuudus on 4,6 protsenti, mis on madalam enamikest Euroopa riikidest ning madalam kui eelnevate aastakümnete keskmine USA-s.

Eelmisel aastal kasvasid USA maksulaekumine 14,5 protsenti, sel aastal oodatakse kasvuks 11 protsenti.

Kuigi eelarvepuudujäägi summa on 318 miljardit dollarit, moodustab see vaid 2,3 protsenti riigi SKP-st. Viimase 25 aasta jooksul on USA eelarvedefitsiidi suhtarv SKP-st olnud 17 aastal suurem, kui 2,3 protsenti. Eurotsooni riikidele on kehtestatud eelarvedefitsiidi ülemiseks piiriks kolm protsenti ning paljudel riikidel on selle saavutamisega tõsiseid raskusi.

Opositsioon esindajate sõnul on eelarvelaekumised eelkõige suurenenud tänu suurfirmade kasumite kasvule ning sellest tulenevale maksulaekumisele ning tavakodanikel on sellest vähe abi. Lisaks juhivad nad tähelepanu sellele, et maksukärbete tegemise ajal ennustas Valge Maja, et eelarve ei lähegi miinusesse.