83-aastasele Anton Geiserile anti USA viisa 1956. aastal. Geiser ei nimetanud viisataotluses oma endist ametit, kuid teda ei süüdistata ka selle kohta valetamises. Tollased dokumendid on kadunud ja pole teada, milliseid küsimusi temalt küsiti, kirjutab ajaleht Haaretz.

3. USA ringkonnakohus väitis oma otsuses, et Geiseri tööd koonduslaagri valvurina saab nimetada tagakiusamiseks, millega seotud inimesi põgenikeseaduse järgi USA-sse lasta pole lubatud, mistõttu tema kodakondsus tühistatakse ja ta saadetakse riigist välja.

Kohtuniku sõnul pooldasid või aitasid koonduslaagrite valvurid seaduse mõtte järgi toime panna tagakiusamist.

Geiseri advokaat väitis, et sõjakurjategijateks mitte kuulutatud laagrivalvureid on riigidepartemang mõnikord riiki lubanud. Advokaat ei olnud rahul, et justiitsdepartemang vaatab oma püüetes saata endisi natse maalt välja taas üle poole sajandi vanuseid otsuseid.

Justiitsdepartemangu väitel oli Geiserile viisa andmine viga, mis tuli parandada, kuigi hilinenult.

Geiser teenis relva-SS-is Sachsenhauseni koonduslaagri valvurina Berliini lähedal. Sealt viidi ta üle SS-i ohvitseride väljaõppelaagrisse Arolseni, kus ta tegeles vangide eskortimisega Buchenwaldi koonduslaagrisse ja sealt ära. Arolsenis viibis Geiser 1945. aasta aprillini.

Geiser on elanud 1960. aasta juunist alates Pennsylvania osariigis Sharonis. Ta abiellus ja sai kolm poega. 1987. aastal läks ta terasefirmast pensionile.

Justiitsdepartemangu erijuurdlusbüroo on jälitanud väidetavate natsisidemetega naturaliseeritud USA kodanikke 30 aastat. Büroo on algatanud üle 100 kohtuasja, mis on viinud vähemalt 65 maalt väljasaatmiseni.