“Meil on Gruusia teemal tõsiseid erimeelsusi mitte ainult Venemaa juhtkonnaga, vaid ka suure osaga venemaalastest,” ütles Biden neljapäeval Moskva riiklikus ülikoolis esinedes, vahendab BNS.

Seejuures kinnitas Biden, et USA jätkab mõlema riigiga koostööd, “et vähendada tulevase konflikti ohtu”.

“Me ei tunnista mingil riigil mõjusfääride olemasolu ning me ei toeta sõltumata raskustest riiki, kes otsustab teha riigipööret ja vabaneda demokraatlikult valitud liidrist,” ütles Ühendriikide asepresident.

Tema sõnul on USA endiselt seisukohal, et “suveräänsel riigil on õigus omaenda otsuseid langetada ja valida, millisesse allianssi ta kuuluda tahab”.

Biden tuletas meelde, et Gruusia on lubanud jõudu mitte kasutada ning avaldanud valmisolekut taastada kommertslennud Moskva ja Thbilisi vahel.

Venemaa ärikliima ei ahvatle investeerima

Joe Bideni sõnul takistab USA kompaniide massilist tulekut Venemaale sealne ärikliima ja kohtusüsteem.

“Vaatamata meie kaubandussuhete liberaliseerimisele, peavad Venemaal paranema ärikliima ja teised tingimused, sest see on jätkuvalt paljude USA firmade jaoks tohutuks takistuseks,” ütles Biden.

Tema sõnul on väliskapital huvitatud investeeringute kaitstusest ja õiglasest kohtusüsteemist.

“Ameeriklased, eurooplased ja venelased tahavad investeerida raha kindla peale. Nad ei hakka investeerima riikidesse, kus rikutakse kohtu seadusi. Võib-olla on see ülekohtune, kuid arvatakse, et see toimub Venemaal,” selgitas Biden, tuues näiteks Jukose eksjuhi Mihhail Hodorkovski vangimõistmise, Hermitage Capitali fondi juristi Sergei Magnitski surma eeluurimisvanglas ning Moskvas Triumfalnaja väljakul meelt avaldavate opositsionääride kimbutamise.

Ühendriikide asepresident toonitas, et investorid ei tule riiki, “kus neil on oht rahast ilma jääda ning seda kohtusüsteemis toimuvate rikkumiste tõttu”.

“Firmad võeti üle, inimesi pisteti vangi poliitilistel motiividel. Sellised juristid nagu Sergei Magnitski süüdistasid politseiteenistusi kelmuses, misjärel ta sattus trellide taha ja ka suri seal,” rääkis Biden.

“Hoolimata valitsusasutuste kui tahes optimistlikest avaldustest ei suuda mingid PR- ega mainekujundusfirmad varjata neid rikkumisi, mis toimuvad. Nad ei saa muuta suhtumist turgu,” sedastas Ühendriikide asepresident.