President Barack Obama lükkas The Atlanticu sõnul ükshaaval ümber Vladimir Putini valed Ukraina kohta: et ukrainlased on sissetungi kuidagi provotseerinud, et nad on natsid, et nende vabalt valitud parlament on kuidagi ebaseaduslik. Obama lükkas tagasi Venemaa väite, et tal on Ukrainas mingi mõjusfäär, mingi vetoõigus Ukraina põhiseaduslike otsuste üle, kirjutab The Atlantic.

Samuti kinnitas Obama The Atlanticu sõnul jõuliselt eestlastele ja kõigile NATO uutele liitlastele, et sõja alustamine nende vastu tähendab sõja alustamist Ühendriikide vastu.

Tallinna, Riia ja Vilniuse kaitsmine on täpselt sama tähtis kui Berliini, Pariisi ja Londoni kaitsmine,“ ütles Obama. „Artikkel 5 on kristallselge. Rünnak ühe vastu on rünnak kõigi vastu. Nii et kui sellisel hetkel küsite te kunagi uuesti, kes tuleb appi, teate te vastust: NATO allianss, sealhulgas Ameerika Ühendriikide relvajõud, siinsamas, praegu, kohe.“

„See on ülim kohustuse võtmine, mida teeb ülim võim just selles kohas, kus see kohustus proovile pandaks ja kus seda tuleb austada. Sellest ei saa taganeda. Täna, võibolla esimest korda, on idaeurooplastel põhjust seda uskuda,“ kirjutab The Atlantic.

Mida öelda Vladimir Putini kohta, küsib The Atlantic. Tema röövkallaletungid on USA väljaande hinnangul toonud kaasa just sellise tulemuse, mida ta on väitnud kõige rohkem kartvat: taaselustatud NATO, mis on uuesti pühendunud kõigi oma liikmete kaitsele, uute ja vanade, lääne ja ida, mida toetab Ühendriikide ülim võetud kohustus.

„President Obama pidas Tallinnas kõige tähtsama kõne Euroopa julgeolekust ja andis kõige tähtsama lubaduse külma sõja järgsel ajastul,“ leiab The Atlantic.

President Toomas Hendrik Ilvesel jagub selle kirjatüki kohta vaid kiidusõnu ja ta nimetab seda "parimaks artikliks, mille ta oma elu jooksul Twitterisse postitanud on".