Ioffe viitab, et viimastel kuudel on Kremli-meelsed separatistid suutnud alla tulistada mitmeid Ukraina sõjalennukeid. "Tundub, et see hägustab senist Kremli narratiivi, et separatistid on juhuslikult kogunenud omakaitsejõud, kellel pole organiseeritud sõjaväe vastu võimalustki. Ukraina lennukite pidev allatulistamine näitab, et need mehed on päris tõsiselt varustatud, sest lennukit Kalašnikoviga alla ei tulista," kirjutas Ioffe.

Ioffe lisas, et ta pani tähele, kuidas Vene meedia juuni lõpus kirjutas, et separatistid tõesti Buk õhutõrjesüsteemi, mida hetkel lennuki allakukutamises süüdistatakse, enda käsutusse said. "Separatistid eitavad seda, aga Facebooki vene-keelses osas liiguvad ekraanitõmmised nende liidri Igor Strelkovi postitusest, kus ta hoopleb, et neil õnnestus alla tulistada üks Ukraina sõjalennuk - õige pisut enne seda, kui reisilennuk alla kukkus."

Kui see vastab tõele, tundub, et separatistid võisid reisilennuki sõjalennuki pähe alla tulistada, järeldas Ioffe. "On aga ka väike võimalus, et seda tegi Ukraina armee, olles selles piirkonnas hiljuti lennukeelutsooni kehtestanud," märkis ta.

Halvad tagajärjed

"See on väga, väga, väga suur asi. See oleks esimene tsiviillennuki allatulistamine selles kriisis ja kui separatistid seda tegid, siis järgneb igasugu koledaid asju. See, mis paistis olevat muutumas kohalikuks külmutatud konfliktiks, on nüüd jõudnud uude faasi, sellisesse, mis mõjutab otseselt Euroopa julgeolekut. Meenutagem, et see lennuk lendas Amsterdamist," kirjutas ta.

Ioffe lisas, et USA ametnikud on pikemat aega rääkinud, et on vaid üks koht, kus Ida-Ukraina võitlejad oma sellise varustuse saada võivad: Venemaa. "Sellepärast tugevdati eile sanktsioone. Nüüd peavad USA ja Euroopa ilmselt kehtestama veel valusamad sanktsioonid."

Kui peaks leidma kinnitust oletus, et lennuki allakukkumise põhjustas Buk süsteemist lastud rakett separatistide poolelt, terendavad Ioffe hinnangul meie ees üpris tumedad väljavaated: reisilennuki ekslik allatulistamine tähendaks seda, et Venemaal on kontroll separatistide üle kadunud. "Ei ole mingit võimalust, et Putini sõjavägi, pärast seda, kui ta ise kritiseeris USA välispoliitika tahumatust, tulistab ise alla reisilennuki. Tundub, et separatistid on teinud vea, mis mängib Putini nurka," leidis Ioffe.