Marihuaana tarvitamine oli Uruguays juba enne lubatud, kuid selle müümine ja kasvatamine mitte, vahendab Reuters.

Pärast tunde kestnud kirglikku debatti hääletas 50 rahvaesindajat seaduseelnõu poolt ja 46 selle vastu. Senat hääletab vasakpoolse presidendi José Mujica toetatud eelnõu üle hiljem.

Endine vasakpoolne geriljavõitleja Mujica väidab, et seadusega võetaks marihuaanakaubandus rangete reeglitega kontrolli alla ning see õõnestaks narkootikumidega äritsevate jõukude tegevust ja vähendaks üldiselt kuritegevust.

Et vältida Uruguay muutumist narkoturismi sihtpunktiks, lubatakse kanepit tarvitada ainult uruguaylastel.

Kriitikute väitel meelitab kanepi legaliseerimine rohkem uruguaylasi kangemate uimastite juurde ning see võib ärritada teisi Ladina-Ameerika riike, mis peavad ränka võitlust narkovägivalla vastu, näiteks Colombiat ja Mehhikot.

Uruguay on üks Ladina-Ameerika turvalisemaid riike ning teda peetakse liberaalse seadusandluse teerajajaks. Küsitluste järgi on aga enamik uruguaylasi seaduseelnõu vastu.

Seaduseelnõu järgi loodaks riiklik kanepiinstituut, mis kontrolliks uimasti tootmist ja levitamist, kehtestaks sanktsioone reeglite rikkujatele ning kujundaks hariduspoliitikat kanepitarvitamise ohtudest teavitamiseks.

Majapidamise kohta lubataks kasvatada kuni kuut taime või kuni 480 grammi kanepit aastas. Kuni 15 liikmega suitsetamisklubi võiks kasvatada kuni 90 taime või 7,2 kilogrammi aastas.