„Meie kogutud tunnistuste järgi on mässulised kasutanud keemiarelvi, kasutanud sariini,“ ütles endine sõjakuritegude prokurör del Ponte pühapäeva õhtul intervjuus Šveitsi raadiojaamale, vahendab AFP.

„Me peame oma uuringutes endiselt sügavamale minema, tõestama ja kinnitama uute tunnistajate ütluste kaudu, kuid selle järgi, mida me oleme seni kindlaks teinud, on need praegusel hetkel režiimi vastased, kes kasutavad sariini,“ lisas del Ponte.

Del Ponte rõhutas, et ÜRO Süüria uurimiskomisjon, millesse ta kuulub, ei ole oma uuringuid veel kaugeltki lõpetanud.

Komisjon, mis peaks esitlema oma viimaseid uurimistulemusi ÜRO inimõiguste nõukogule selle järgmisel istungjärgul juunis, võib endiselt leida tõendeid ka selle kohta, et ka Süüria režiim kasutab seda tüüpi keemiarelvi, selgitas del Ponte.

Sariin on tugevatoimeline neurotoksiin, mille töötasid välja Natsi-Saksamaa teadlased 1930. aastatel.

Algselt pestitsiidiks mõeldud sariini kasutati 1988. aastal rünnakus kurdide Halabja küla vastu Põhja-Iraagis. Jaapani sekt kasutas seda 1990. aastatel kahes rünnakus.

Sisse hingatud või naha kaudu omastatud gaas halvab närvisüsteemi.

Sümptomiteks on iiveldus ja ränk peavalu, hägune või tunnelnägemine, sülje eritumine, lihaskrambid, hingamise seiskumine, teadvuse kaotus ja surm.

Suurtes doosides halvab sariin kopse ümbritsevad lihased ning kopsud täituvad lima ja süljega, mis põhjustab lämbumise.

Isegi väike kogus sariini, mis on lõhnatu, värvitu ja maitsetu, võib olla surmav, kui see satub hingamisteedesse või selle tilk puutub kokku nahaga.