Senati valitsusasjade alamkomitee avaldas teisipäeval uurimise dokumendid, millest selgub, et Hollandi firma Saybolt inspektor, kes pidi kaubalaadungeid kontrollima, võimaldas seitsme aasta jooksul Saddamil teenida 9 miljonit dollarit keelatud naftamüügist, teatab CNN.

“Me oleme leidnud tõendeid, et ÜRO ülevaatajad — need isikud, kelle ÜRO palkas, et kontrollida naftaeksporti Iraagist programmi raames — võtsid altkäemaksu,” ütles senati alamkomitee esimees Norm Coleman.

Colemani andmetel sai 46-aastane portugallane Armando Carlos Oliveira umbes kaks protsenti illegaalsest müügist saadavast tulust ehk 105 819 dollarit 2001. aastal toimunud kahe naftatehingu pealt.

Oliveira on ka praegu Saybolti töötaja. Firma advokaadi sõnul ei olnud neil varem teada, et ta on nii käitunud.

Tegemist on esimese tõestusega selle kohta, et ÜRO alltöövõtja oli otseselt korrumpeerunud.

Keelatud naftalaadungid umbes 250 000 barreliga toimetati Essexi-nimelise laevaga Prantsuse firmale IBEX Energy Lõuna-Iraagist. Saybolt oleks pidanud selle piirkonna naftatehinguid kontrollima.

Teisel korral mahutas Essex 1,8 miljonile barrelile lubatud müüdavale naftale lisaks 271 000 barrelit, mis müüdi ebaseaduslikult.

Komitee tuvastas Bagdadi vallutamise järel kätte saadud paberite põhjal, et Oliveira sai Iraagi valitsusel lisaks veel 100 000 dollarit sularaha Bagdadis viibides.

Lisaks sai ta Sayboltilt palka 79 200 dollarit aastas. Saybolti president Jan Heinsberoek ütles tunnistusi andes, et Oliveira altkäemaksudest ei teadnud nad midagi, aga liiga suurte laadungite kohta tegid nad alati ÜRO-le aruanded.

Kompanii lükkab kategooriliselt tagasi süüdistused, et oli korruptsiooniga seotud.

„Nafta toidu vastu”-programm oli mõeldud kaubandusembargo käes vaevlevale Iraagile humanitaarkauba ja toidu võimaldamiseks ÜRO kontrolli all müüdud nafta eest. Tegelikkuses kujunes see tohutuks korruptsiooni allikaks, mille käigus Saddam maksis diplomaatidele ja ärimeestele altkäemaksu, et need toetaks talle soodsat poliitikat ÜRO-s ja liikmesriikides. Lisaks võimaldas programm Saddamil hiilida mööda sanktsioonis ja soetada relvi ning muud keelatud kaupa.

ÜRO enda sisejuurdlus tõdes, et programmi juht Benon Sevan sai vähemalt 1,5 miljoni dollari ulatuses altkäemaksu.

Korruptsiooni on seotud ka ÜRO peasekretäri poeg Kojo Annan, kes töötas ÜRO ja selle allettevõtete kasuks.

Coleman on varem nõudnud ÜRO peasekretäri Kofi Annani tagasi astumist aastaid kestnud massilise korruptsiooni eest tema alluvuses.