ÜRO kõrge ametnik kritiseeris väga karmil toonil Tšehhi vabariigi suhtumist põgenikesse ning migrantidesse, kes on riiki jõudnud alates selle aasta augustist.

Neljapäeval väljastatud avaldus johtus ÜRO-ni jõudnud informatsioonist, et Tšehhis peetakse kõik põgenikud ja migrandid vähemalt 40 päevaks ja vahel isegi kuni 90 päevaks kinni. Sealjuures on nende kinnipidamise tingimused alandavad, vahendas ÜRO pressitalitus.

„Vastavalt meieni jõudnud tõepärastele raportitele pole migrantide inimõiguste rikkumised mitte isoleeritud juhtumid ega kokkusattumused, vaid süstemaatilised. Need paistavad olevat Tšehhi valitsuse poliitika osaks, millega püütakse heidutada põgenikke ja migrante riiki sisenemast ning sinna jäämast,“ ütles ülemvolinik Zeid Ra’ad Al Hussein.

Ülemvoliniku sõnul on paljud neist inimestest elanud nii oma kodumaal kui ka pikal teekonnal Tšehhi läbi kohutavaid katsumusi. „Rahvusvaheline õigus on väga selge: immigrantide kinnipidamine peab olema viimaseks võimaluseks. Mis puudutab aga lapsi, siis nende kinnipidamine vaid immigrandi staatuse tõttu või nende vanemate vastava staatuse tõttu, kujutab endast rikkumist ega pole lihtsalt põhjendatav.

Ülemvolinik heitis Tšehhile ette, et sealsed võimud jätkavad inimeste pokri pistmist vaatamata sellele, et need, kes on kohtus taolised otsused vaidlustanud on vabastatud.

Paraku ei saa ÜRO ametimehe sõnul paljud põgenikud ligi informatsioonile ega abile, mis aitaks neil kinnipidamist vaidlustada, sest nende aitamisele pühendunud kodanikeühendustele lubatakse vaid piiratud juurdepääsu Prahast 80 kilomeetri kaugusel asuvasse kinnipidamispaika Bìlá-Jezovás.

Hullem kui vanglas

Zeid Ra’ad Al Hussein tõstatas küsimuse Bìlá-Jezová migrantide ja põgenike kinnipidamisasutuse elamistingimustest, mille kohta Tšehhi enda justiitsminister on öelnud, et „need on hullemad kui tavalises vanglas“.

ÜRO inimõiguste ülemvolinik märkis ära Tšehhi ombudsmani Anna Šabatová poolt koostatud raporti, kus kirjeldatakse juhtumeid, kuidas kinnipidamisasutuses koheldakse vanemaid oma laste pilkude all alandavalt, ning mille elanikud on traumeeritud relvastatud valvepersonali pidevast kohaolekust. Ombudsmani visiidi ajal Bìlá-Jezovásse peeti seal kinni 100 last.

Tšehhi enda ombudsman tõi ka välja, kuidas põgenikelt ja migrantidelt võetakse asutuses süstemaatiliselt ära mobiiltelefone, mistõttu ei saa nad kontakteeruda oma peredega.

Tšehhi röövib põgenikke

Ülemvolinik viitas asjaolule, et Tšehhi võimud tegelevad põhimõtteliselt põgenike röövimisega päise päeva ajal. Tema sõnul on ÜRO saanud tõsiseltvõetavaid teateid, et kinnipeetavaid otsitakse rutiinselt võimude poolt läbi ning neilt konfiskeeritakse raha, et maksta neilt keskuses oma tahte vastaselt viibimise eest kooritavat 250 kroonist päevatasu.

„Fakt, et inimesi sunnitakse maksma nende kinnipidamise eest, on eriti taunimisväärne,“ sõnas Zeid Ra’ad Al Hussein.

Riigipeal on probleeme

Aga veelgi enam, ÜRO kõrge esindaja avaldas äärmist muret seoses sellega, et kinnipidamispoliitikaga kaasneb aina ksenofoobsem avalik sõnakasutus. Sealhulgas viitas ta Tšehhi president Miloš Zemani islamofoobsetele väljaütlemistele ning endise riigipea Václav Klausi algatatud kampaaniale „immigratsiooni vastu“.

Tšehhi president teatas ÜRO voliniku avalduse peale, et teda see ei huvita. „President on pikka aega hoiatanud islamistliku fundamentalismi ohu eest. Ta jääb oma seisukohtade juurde ega kavatse seda välismaalt tuleva surve tõttu muuta,“ sõnas Zemani pressiesindaja.