Maailmaorganisatsiooni endise peasekretäri idee kohaselt peaksid rahvusliku ühtsuse valitsusse kuuluma nii praeguse võimu pooldajad kui ka opositsiooni esindajad, kuid seal ei tohi olla tegelasi, kes võiksid segada sisedialoogi ja kõigutada üleminekuvalitsuse usaldusväärsust, vahendab Reuters.

Diplomaatiliste allikate sõnul tähendab Annani selline sõnastus, et sisuliselt pole uues Süüria valitsuses praegusele presidendile Bashar al-Assadile kohta.

Maailma juhtivad riigid ÜRO Julgeolekunõukogus USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Hiina Rahvavabariik ja Vene Föderatsioon on Kofi Annani ideed juba toetanud. Erivoliniku ettepaneku detailid arutatakse läbi 30. juunil Genfis toimuval Süüriale pühendatud kohtumisel. Seal osalevad ka Türgi ja mitmed Lähis-Ida riigid.

Vastasseis Assadi ja opositsiooni vahel kestab Süürias 2011. aasta märtsis. Algne mäss on üle kasvanud täiemõõtmeliseks kodusõjaks. Hukkunud on tuhandeid inimesi.

Lahingud on juba puhkenud pealinna Damaskuse ümbruses. Eile ründasid tundmatud terroristid linna külje all olevat al-Ihbariya eratelejaama ja tapsid seitse töötajat. Süüria meedia nimetas seda rünnakuks sõnavabaduse vastu ja lubas terroriste karistada.

Ka maailmariigid on sekkunud kaudselt Süüria sündmustesse ja juba poole valinud. Kui Lääs ja Pärsia lahe monarhiad soovivad Assadi kiiret lahkumist, siis Peking ja Moskva toetavad võimulolijaid ja otsivad kompromissi. Nad on kahel korral vetostanud Süüriat hukkamõistvaid ja välist sekkumist lubavaid resolutsioone Julgeolekunõukogus.