Et seda väljakannatamatut olukorda parandada, tuleb Guterresi sõnul meeles pidada mitmeid põhitõdesid:

1. See on eelkõige põgenikekriis, mitte ainult migratsiooninähtus. Suur enamus Kreekasse saabujatest tulevad konfliktitsoonidest nagu Süüria, Iraak või Afganistan ning põgenevad lihtsalt elu eest. Kõik inimesed, kes on nendel traagilistel asjaoludel liikvel, väärivad nende inimõiguste ja väärikuse täielikku austamist, sõltumata nende õiguslikust staatusest. Aga me ei saa unustada kõigi otseselt põgenikega silmitsi seisvate riikide erilist vastutust, vastavalt rahvusvahelisele õigusele.

2. Euroopa ei saa reageerida sellele kriisile tükkhaaval või järkjärguliselt lähenedes. Ükski riik ei saa seda teha üksi ja ükski riik ei saa keelduda oma panuse andmisest. Pole üllatus, et kui süsteem on tasakaalust väljas ega tööta, blokeerub kõik, kui surve suureneb. See on Euroopa Liidu jaoks määrav hetk ja nüüd pole tal muud valikut kui mobiliseeruda täie jõuga selle kriisi ümber. Ainus viis selle probleemi lahendamiseks Euroopa Liidu ja selle liikmesriikide jaoks on ühise strateegia kasutuselevõtt, mis põhineb vastutusel, solidaarsusel ja usaldusel.

3. Konkreetselt tähendab see kiirete ja julgete meetmete kasutuselevõttu olukorra stabiliseerimiseks ning siis viisi leidmiseks tõeliseks vastutuse jagamiseks keskmise kuni pika ajaperioodi jooksul. Euroopa Liit peab olema valmis asjassepuutuvate valitsuste – peamiselt Kreeka ja Ungari, aga ka Itaalia - nõusolekul ja toetusel korraldama viivitamatult ja adekvaatselt erakorraline vastuvõtt, abiandmine ja registreerimine. Euroopa Komisjon peaks sellel eesmärgil mobiliseerima Euroopa Liidu asüüli-, migratsiooni- ja tsiviilkaitseagnetuurid ning mehhanismid, sealhulgas liikmesriikide ressursid koos ÜRO põgenikeorganisatsiooni (UNHCR), rahvusvahelise migratsiooniorganisatsiooni ja tsiviilühiskonna toetusega. Meie poolt on UNHCR täielikult valmis oma jõupingutusi suurendama. On oluline, et põgenikeperekonnad, kes maabuvad Euroopas pärast kõige kaotamist, oleksid teretulnud ohutusse ja hoolivasse keskkonda.

4. Inimesed, kelle kohta leitakse esialgse kontrolli käigus, et neil on põhjendatud kaitsevajadus, peavad seejärel saama kasu massilisest ümberpaigutamisprogrammist, millest osavõtt peab kõigile Euroopa Liidu liikmesriikidele kohustuslik olema. Väga esialgsed hinnangud viitavad potentsiaalsele vajadusele suurendada ümberpaigutamisvõimalusi 200 000 kohani. See saab töötada ainult siis, kui see käib käsikäes adekvaatsete vastuvõtuvõimalustega, eriti Kreekas. Solidaarsus ei saa olla vaid mõnede Euroopa Liidu liikmesriikide vastutus.

5. Need, kelle kohta leitakse, et nad ei vaja rahvusvahelist kaitset ja kes ei saa kasutada legaalseid migratsioonivõimalusi, tuleb aidata kiiresti tagasi kodumaale, austades täielikult nende inimõigusi.

6. Ainsad, kes saavad kasu Euroopa ühtse tegevuse puudumisest on smugeldajad ja inimkaubitsejad, kes saavad tulu inimeste meeleheitlikust soovist jõuda ohutusse kohta. On vaja efektiivsemat rahvusvahelist koostööd smugeldajate, sealhulgas Euroopa Liidu sees tegutsevate, vastu võitlemiseks, kuid viisil, mis võimaldab ohvrite kaitsmist. Aga ükski neist jõupingutustest ei ole efektiivne ilma suuremate võimaluste avamiseta inimestele, kes tulevad seaduslikult Euroopasse ja leiavad saabudes ohutu koha. Tuhanded põgenikest lapsevanemad riskivad oma laste eludega ohtlikes smugeldajate paatides eeskätt seetõttu, et neil ei ole muud võimalust. Euroopa riigid, nagu ka valitsused teistes regioonides, peavad tegema põhimõttelisi muudatusi suuremate ümberasumis- ja vastuvõtukvootide lubamiseks, viisa-, sponsorlus- ja stipendiumiprogrammide ning muude võimaluste laiendamiseks Euroopasse seaduslikult sisenemiseks. On eluliselt tähtis, et perekondade ühinemine saaks tegelikuks ja kättesaadavaks võimaluseks palju rohkematele kui praegu. Kui neid mehhanisme laiendatakse ja need tehakse tõhusamaks, saame me vähendada nende arvu, kes on sunnitud merel eluga riskima alternatiivsete võimaluste puudumise pärast.

„Euroopa seisab silmitsi tõehetkega. On aeg kinnitada väärtusi, millele ta rajatud on,“ ütleb Guterres.

Jaga
Kommentaarid