ÜRO lasteõiguste komitee teatas, et Püha Tool peaks samuti üle andma oma arhiivid kümnete tuhandete laste seksuaalse kuritarvitamise kohta, nii et süüdlased, nagu ka need, kes varjasid nende kuritegusid, saaks vastutusele võtta, vahendab Reuters.

Komitee erakordselt terav raport – mis on ÜRO seni kõige kaugeleulatuvam kriitika kiriku aadressil – järgnes Vatikani ametnike avalikule küsitlemisele eelmisel kuul.

„Komitee on sügavalt mures, et Püha Tool ei ole tunnistanud toime pandud kuritegude ulatust, ei ole tarvitusele võtnud vajalikke meetmeid laste seksuaalse kuritarvitamise juhtumite ärahoidmiseks ja laste kaitsmiseks ning on omaks võtnud poliitika ja praktika, mis on viinud kuritarvitamise jätkumise ja süüdlaste karistamatuseni,“ öeldakse raportis.

ÜRO komitee teatas, et katoliku kirik ei ole veel tarvitusele võtnud meetmeid selliste juhtumite kordumise takistamiseks nagu Iirimaa Magdalene'i pesumaja skandaal, kus tüdrukud asetati meelevaldselt sunnitöö tingimustesse.

Kutsutakse üles korraldama sisejuurdlusi pesumajades ja nendega sarnastes asutustes, nii et need, kes olid vastutavad, saaks süüdi mõista ning ohvritele ja nende perekondadele makstaks täiemahulist hüvitist.

Paavst Franciscuse detsembris moodustatud komisjon peab uurima kõiki laste seksuaalse kuritarvitamise juhtumeid ning katoliikliku hierarhia käitumist nendega tegelemisel, öeldakse raportis.

Kuritarvitajaid on üle viidud kogudusest kogudusse või teistesse maadesse, et selliseid kuritegusid kinni mätsida.

„Kirikust väljaheitmise karistuse ähvardusel kõigile vaimulikele peale surutud vaikimiskohustuse tõttu pole laste seksuaalse kuritarvitamise juhtumitest peaaegu kunagi teatatud õiguskaitseorganitele riikides, kus sellised kuriteod esinesid,“ öeldakse ÜRO komitee raportis.

Avalikul küsitlemisel eelmisel kuul avaldas komitee Vatikani delegaatidele survet, et nad avaldaksid aastakümneid kestnud alaealiste seksuaalse kuritarvitamise ulatuse.

Püha Tooli delegatsioon eitas süüdistusi Vatikani-poolses kinnimätsimises ning teatas, et on antud selged juhtnöörid laste kaitsmiseks kiskjapreestrite eest.