Maailmaorganisatsiooni andmetel on vähemalt 50 protsenti sõjapagulastest alaealised, kaks kolmandikku neist nooremad kui 11 aastat, edastas telekanali
hommikuprogramm Breakfast.

Inimmass, mis igapäevaselt üle piiri valgub, on tohutu - keskmiselt 6000 inimest iga päev, pärast Põhja-Iraagi Kurdistani silla avamist veelgi rohkem.

"Me pole põgeniketulva nii kiiret kasvu näinud alates paarkümmend aastat tagasi aset leidnud Rwanda genotsiidist saadik," märkis ÜRO põgenikeagentuuri juht António Guterres.

Konflikt on nõudnud elu vähemalt 100 000 inimeselt, neist 7000 on lapsed.

Guterresi sõnul muutub olukord Süürias iga päevaga hullemaks ja sõda aina verisemaks, näitena võib tuua ka väidetava keemiarünnaku pealinna lähistel, kus sai opositsiooni teatel surma rohkem kui tuhat kolmsada meest, naist ja last.

Kritseldustest kodusõjani

Kõik sai alguse kaks aastat tagasi märtsis Süüria lääneosas paiknevasse Daraa linna ilmunud grafititeosest. Teistes riikides lõkkele löönud araabia kevad pani 2011. aasta algul meeleolu pulbitsema ka Süürias. Salk noormehi kirjutas seinale valitsusvastase grafiti ja veidi aja pärast olid nad julgeolekujõududel pihus.

Julgeolek tegutses jõuliselt. Sõrmeküüned kisti ära. Tabatute hulgas oli mõjukate kohalike perekondade lapsi. Kui emad julgeolekutöötajatega ühendust võtsid, teatati neile midagi umbes sellist: „Te ei saa oma lapsi tagasi. Minge tehke endale uued. Ja kui teie kasutud abikaasad sellega toime ei tule, siis tulge siia ja me saame ise hakkama.” Edasine on juba meeleavalduste ja nende tulistamise lugu. Kodusõda.