Roomas paikneva toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) andmetel raisatakse aastas 1,3 miljardit tonni toitu, kõige enam visatakse toiduaineid ära Aasias ja eriti Hiinas, teatab AFP BNS-i vahendusel.

"Kolmandik täna toodetavast toidust läheb kaduma või raisku," ütles FAO peadirektor José Graziano da Silva ja lisas, et kahju on võrreldav Šveitsi sisemajanduse kogutoodanguga (SKT).

ÜRO keskonnaprogrammi (UNEP) juht Achim Steiner hoiatas, et toidu raiskamise kõik tagajärjed ei pruugi veel praegu tunda anda, "neid tuleb kanda meie lastel ja lastelastel".

"Maakera elanikkonnale kahe miljardi inimese lisandumine võtab aega vähem kui 37 aastat. Kuidas me end tulevikus toidame?" küsis Steiner ja ütles, et praegu raisatava toidu arvel võiks likvideerida mitme riigi näljahäda.

Ta rõhutas iga inimese isiklikku panust. "Igaühel meist on oma osa. Alustades rikaste riikide naeruväärsest kombest mitte osta ebastandardseid köögivilju," sõnas Steiner ja heitis ette ka aegumistähtaegade ülikiivast jälgimist, mille tõttu visatakse ära tohututes kogustes kõlblikku sööki.

Kõrge sissetulekuga riigid raiskavad toitu tarbimisfaasis, arenevates maades läheb aga toiduaineid kaduma tootmisfaasis, teatab FAO.

Raportis kritiseeritakse eriti "tööstuslikku Aasiat"- Hiinat, Jaapanit ja Lõuna-Koread - kus iga päev läheb raisku üle 100 kilo aedvilju ja 80 kilo teravilja inimese kohta.