ÜRO inimõiguste komitee kuulutas välja lahendi kohtuasjas, milles endine Läti inimõiguste komitee kaasesimees Leonid Raihman nõudis luba kasutada oma perekonnanime ametlikes dokumentides ilma läti keeles lisanduva S-täheta .

Raihmani põhjendused tunnistati õiguspärasteks ja nüüd ei ole Lätil kohustust likvideerida rikkumised ainult tema suhtes, vaid tuleb rakendada ka vajalikke meetmeid, et sellist asja enam tulevikus ei toimuks.

Sellest teatas portaalile Mixnews jurist Aleksei Dimitrov, kes esindas Raihmani huve ÜRO inimõiguste komitees.

Dimitrov teatas, et vastavaslt ÜRO lahendile on ees- ja perekonnanimede muutmine ametlikes dokumentides tõlgendatav meelevaldse sekkumisena inimese eraellu ja see läheb vastuollu ÜRO rahvusvahelise kodaniku ja poliitiliste õiguste pakti 17. paragrahviga.

Jurist tuletas ka meelde, et Leonid Raihman pöördus juba 2004. aastal Läti riigikeele keskusesse palvega lubada kasutada oma ees- ja perekonnanime ametlikes dokumentides ilma lõpus oleva S-täheta. Keskuse keeldumist arutati Läti kohtu kõigis instantsides, kuid Raihman jäi kaotajaks.

Läti inimõiguste komitee juba väljendas lootust, et parlament viib vastavad parandused keeleseadusesse sisse, mis võimaldavad inimese nime kajastamist ametlikes dokumentides moonutusteta.

Analoogiline kohuvaidlus on pooleli ka Ruslan Pankratovil, kes esitas Läti riigi vastu kaebuse Euroopa inimõiguste kohtusse. Sealne protsess venib juba mitu aastat.

Intervjuus raadiojaamale Baltkom 93,9 ütles Pankratov, et ÜRO komitee määrus on olemuslikult soovituslik, kuid ta ei tea ühtegi juhust, mil soovituse saanud riik ei oleks seda järginud. Enda kaebuse küsimuses kiirema lahendi saamiseks kavatseb Pankratov edastada ÜRO otsuse Euroopa inimõiguse kohtule.