ÜRO Julgeolekunõukogu ei leidnud mitu päeva üksmeelt, kui teistel liikmetel tuli veenda venelasi resolutsiooni mitte vetostama, vaid hääletama selle poolt, vahendab uudisteagentuur Reuters.

ÜRO resolutsioon nõuab üleriigilise vaherahu kehtestamist, kuigi senini ei ole teavet, kes on valmis seda kohapeal järgima, sest teadete kohaselt jätkas režiim eile mässuliste alade lennukitelt pommitamist. Eelnõust tuli välja võtta ka punkt, mis nägi ette vaherahu kehtestamist 72 tunni jooksul alates resolutsiooni vastuvõtmist, sest venelaste meelest ei oleks see nii lühikese ajaga realistlik.

Ajutine relvarahu ei kehti äärmusorganisatsioonidele nagu Islamiriik, al-Qaida, al-Nusra Rinne jt.

Alates pühapäevast on Vene ja Süüria pommituskampaanias hukkunud umbes 450 tsiviilelanikku. Ida-Ghouta on pealinna Damaskuse idapoolne eeslinn, kesklinnast umbes 15 kilomeetri kaugusel. Alates Süüria kodusõja algusest hoiavad ala enda käes mässuliste rühmitused, millest tugevaim on sealkandis Saudi Araabia toetatud islamistlik Jaish al-Islam. Eelmisel nädalal alustasid Süüria ja Venemaa lennukid Ida-Ghoutas ulatuslikku pommituskampaaniat ja valmistudes kõigi märkide järgi suuremaks pealetungiks, et kogu ala tänavu enda kätte võtta.

ÜRO hinnangul elab koos mässuliste võitlejatega umbes 100 km2 suurusel alal ka umbes 393 000 tsiviilelanikku, kellel ei ole ühtegi põgenemisteed. Enne pommituskampaania algust hukkus Ida-Ghoutas kolme kuuga umbes 700 tsiviilelanikku. Ainuüksi selle nädala jooksul on aga hukkunud juba enam kui 500 elanikku. Kuni lahingutegevus kestab, vaevlevad elanikud ka näljas. Eelmisel nädalal saabus linna esimene ÜRO abikolonn viimase kolme kuu jooksul, sellest piisas toiduabi aga vaid 7200 inimesele.