Julgeolekunõukogu istungit juhatanud USA president Barack Obama ütles, et riigid peavad ära hoidma välisvõitlejate värbamise ja rahastamise, vahendab BBC News.

Obama kutsus üles tegema ülemaailmseid jõupingutusi Islamiriigi „surmavõrgustiku“ lõhkumiseks.

USA esitatud resolutsioon võeti vastu ühehäälselt. See kohustab allakirjutanuid takistama ja maha suruma välisvõitlejate värbamist, organiseerimist, transportimist ja varustamist.

Suurbritannia peaminister David Cameron ütles ÜRO-s kõneldes, et Ühendkuningriik on valmis mängima oma osa Islamiriigi-vastases võitluses. Ta nimetas Islamiriiki kurjuseks, mille vastu peab liituma kogu maailm.

Briti parlament hakkab Ühendkuningriigi võimalikku rolli Islamiriigi sihtmärkide vastastes õhurünnakutes arutama reedel.

Obama ütles, et julgeolekunõukogus öeldud sõnad peavad tegudega kokku langema ja need tuleb tõlkida tegudesse riikide sees ja nende vahel, mitte ainult eesseisvatel päevadel, vaid ka tulevastel aastatel.

Varasemas kõnes ÜRO peaassambleel ütles Obama Islamiriigi kohta, et selle kurjuse kehastusega ei saa olla mingisugust arutelu ega läbirääkimisi.

Islamiriigile on kirjutanud avaliku kirja ka üle 120 islamivaimuliku, kes selle ideoloogia hukka mõistsid.

„Islamis on süütute tapmine keelatud,“ ütles üks allakirjutanutest, islami religioosseid seadusi tõlgendava Põhja-Ameerika Fiqhi nõukogu esimees Muzammil Siddiqi. „Islamis on keelatud tappa emissare, saadikuid ja diplomaate. Niisiis on keelatud tappa ajakirjanikke ja abitöötajaid.“