ÜRO esindus Iraagis (UNAMI) ja selle inimõiguste büroo teatasid, et on dokumenteerinud kokku 202 massihauda riigi lääne- ja põhjaosas, mis oli aastatel 2014-2017 Islamiriigi hõivatud, vahendab AFP.

Selliseid kohti võidakse lähikuudel veelgi leida, hoiatatakse raportis ja kutsutakse Iraagi võime nendega korralikult ümber käima.

„Meie raportis dokumenteeritud massihaudade kohad on kohutavate inimlike kaotuste, sügavate kannatuste ja šokeeriva julmuse testamendid,” ütles ÜRO esindaja Iraagis Ján Kubiš. „Märkimisväärset elude kaotust ümbritsevate asjaolude kindlaks tegemine on tähtis samm perekondade leinaprotsessis ning nende teekonnal oma õiguse tõele ja õiglusele tagamiseks.”

Islamiriik hõivas osa Iraagist 2014. aastal, tappes massiliselt sõdureid ja tsiviilisikuid ning kasutades muid vägivalla vorme.

Massihauad võivad sisaldada kriitilisi tõendeid, mis võivad paljastada nende kuritegude üksikasjad ning aidata tuvastada ohvreid, teatas ÜRO.

ÜRO uurijad alustasid augustis tõendite kogumist sõjakuritegude, inimsusevastaste kuritegude või genotsiidi kohta Iraagi kohtutele, et kasutada neid kohtuprotsessidel Islamiriigi võitlejate üle.

202 massihauast on vaid 28 lahti kaevatud ja nendest on leitud 1258 surnukeha.

Ligi pool kõigist haudadest on Nineveh’ provintsis, kus asub Islamiriigi kunagine Iraagi pealinn Mosul ja kus džihadistid panid toime massilisi kuritegusid jeziidi vähemuse vastu.

Ülejäänud hauad on Kirkuki ja Salaheddini provintsis põhjas ning Anbari provintsis läänes.