Vaidlusaluses regioonis valitsevad endiselt tapmised, piinamised ja seadusetus, öeldakse ÜRO inimõiguste ülemkomissari raportis Reutersi vahendusel.

Augustis kehtima hakanud uus relvarahu tõi kaasa vaenutegevuse märkimisväärse vähenemise, eriti tänu teatud raskerelvastuse tagasitõmbamisele, teatab ÜRO, kuid hoiatab vägede uue koondamise eest.

„Jäänud on aga laskemoona, relvastuse ja võitlejate sissevool Vene Föderatsioonist relvarühmituste kontrollitud territooriumidele, mis jätab olukorra ülimalt tuleohtlikuks,“ öeldakse raportis.

Relvarahu on rikutud Donetski ja Gorlivka lähedal mässuliste kontrollitud aladel, kuhu on toodud suurtükisüsteeme, teatas ÜRO inimõigusteagentuuri Ameerika, Euroopa ja Kesk-Aasia osakonna juht Gianni Magazzeni.

„Üha rohkem toimub kokkupõrkeid kontaktjoonel… piirkonnas, kus elab 800 000 inimest,“ ütles Magazzeni. „See annab väga selge ettekujutuse jätkuva sõjategevuse mõjust, eriti kui enam ei ole tegemist sõja jäänukite ja improviseeritud lõhkekehadega, vaid tegelikkuses haubitsate ja teiste väga raskete relvade kasutamisega.“

Hukkunute arvuks hinnatakse konservatiivselt 9115 inimest. Haavata on saanud 20 797 inimest, teatas Magazzeni.