Riikide eraldiseisvad meetmed teevad niigi kaootilise olukorra hullemaks, suurendades kannatusi ja kasvatades pingeid riikide vahel ajal, kui Euroopa vajab solidaarsust, teatas ÜRO põgenikeagentuur (UNHCR) oma avalduses.

Erilist muret väljendas UNHCR mitmete piiravate meetmete üle, mille on viimasel ajal tarvitusele võtnud Ungari. Osa neist on UNHCR-i hinnangul rahvusvahelise ja Euroopa õiguse vastased, kui neid rakendatakse varjupaigataotlejate ja põgenike vastu.

„UNHCR kordab oma üleskutset Ungari võimudele tagada takistamatu ligipääs inimestele, kes vajavad kaitset kooskõlas õiguslike ja moraalsete kohustustega,“ ütles Guterres. „Riigid peavad haldama oma piire viisil, mis on kooskõlas rahvusvahelise ja Euroopa Liidu õigusega, sealhulgas garanteerima õiguse taotleda varjupaika.“

UNHCR teatas, et on šokeeritud ja kurb, olles tunnistajaks, kui Süüria põgenikke, sealhulgas lastega perekondi, kes on juba nii palju kannatanud, takistatakse Euroopa Liitu sisenemisel veekahurite ja pisargaasiga.

Ka ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles pressikonverentsil New Yorgis, et on šokeeritud, kui näeb, kuidas põgenikke ja migrante koheldakse.

„See pole vastuvõetav,“ ütles Ban ning lisas, et põgenikke tuleb kohelda inimväärikust ja inimõigusi austades.